Skype- en WebRTC-integratie

Skype- en WebRTC-integratie

Microsoft heeft onlangs aangekondigd dat Internet Explorer eindelijk WebRTC-integratie zal krijgen, wat een grote verrassing was voor een aantal mensen die het bedrijf de afgelopen jaren nauwlettend in de gaten hebben gehouden. Microsoft heeft WebRTC lang standgehouden, deels omdat Google de belangrijkste drijfveer achter het project is en deels vanwege de angst dat de nieuwe standaard het marktaandeel van Skype zou verkleinen.

Het is hoogst ironisch dat Skype – hetzelfde platform dat ooit als een enorme bedreiging voor draadloze operators werd beschouwd – nu zelf onder vuur wordt genomen door WebRTC- en OTT VoIP-providers. Hoewel miljoenen mensen Skype blijven gebruiken voor spraak- en videogesprekken, is de applicatie niet langer de leider, vooral als het gaat om de mobiele wereld. Andere bedrijven zoals Google, Apple en Amazon hebben het voortouw genomen op smartphones en tablets waar gebruikers liever vertrouwen op de standaardprogramma’s zoals FaceTime/Hangouts of mobiele specifieke apps zoals Viber.

Het lijkt er echter op dat het bedrijf zich eindelijk heeft gerealiseerd dat het achter zou blijven als WebRTC wordt aangenomen als de wereldwijde standaard voor spraak- en videogesprekken via de browser (wat zeer waarschijnlijk is). Dienovereenkomstig is Skype helemaal klaar om naar browsers te komen die beginnen met Internet Explorer, hoewel het onduidelijk is wanneer Microsoft ondersteuning zal bieden voor Chrome en Firefox. Experts uit de sector speculeren dat het nog geruime tijd zal duren sinds Microsoft voorstelt om de ORCTC API te gebruiken, die nog niet door anderen wordt ondersteund. Desalniettemin is het een stap in de goede richting en zorgt het voor extra momentum voor WebRTC.

Nu Skype eindelijk naar browsers komt, is dit misschien wel de gouden kans waar telecom al lang op heeft gewacht. Hoewel ze in het verleden terughoudend waren om samen te werken met OTT-operators, kunnen vervoerders wederzijds voordelige overeenkomsten aangaan met Skype en anderen om het transport voor WebRTC-oproepen te verzorgen om kwaliteit en veiligheid aan de achterkant te garanderen. Gezien het tempo waarin draadloze providers opereren, kan het enige tijd duren voordat ze zich realiseren dat partnerschappen beter zijn dan volledig van de markt worden uitgesloten.

Met de recente aankondiging dat Microsoft toetreedt tot het WebRTC-project, is Apple’s Safari de enige grote browser die nog geen ondersteuning heeft aangekondigd voor alomtegenwoordig videobellen in de browser. Het is twijfelachtig of het bedrijf het nog zal volhouden als WebRTC eenmaal als wereldwijde standaard is geaccepteerd, maar met Microsoft aan zijn zijde zal het niet lang meer duren voordat iedereen toegang heeft tot de plug-in gratis realtime communicatie via de browser.

Bron: Bhagwad Park

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie