Soorten cryptocurrency-portefeuilles en hun algehele beveiligingsaspect

Soorten cryptocurrency-portefeuilles en hun algehele beveiligingsaspect

Er bestaan ​​verschillende soorten cryptocurrency-portefeuilles waarmee gebruikers hun digitale valuta op verschillende manieren kunnen opslaan en gebruiken. De vraag die in dit verband relevant is, is in hoeverre deze wallets veilig zijn. Voordat we beginnen met het beveiligingsaspect, is het handig om de verschillende soorten of varianten van cryptocurrency-wallets te begrijpen die tegenwoordig bestaan.

Cryptocurrency-portemonnee: soorten en variëteiten

Deze portefeuilles kunnen grofweg in 3 categorieën worden ingedeeld:

  • Softwareportefeuilles
  • Hardware wallets en
  • Papieren portemonnees

Cryptocurrency software wallets zijn weer onder te verdelen in desktop, online en mobiele wallets.

  • Portefeuilles voor desktopsoftware: Deze portefeuilles zijn bedoeld om te worden gedownload en geïnstalleerd op desktop-pc’s en laptops. Deze specifieke variant biedt het hoogste beveiligingsniveau, hoewel hun toegankelijkheid alleen beperkt is tot de computer waarop ze zijn geïnstalleerd. Bovendien, als de computer wordt gehackt of geïnfecteerd is met een virus, bestaat de mogelijkheid dat iemand al zijn of haar geld verliest.
  • Online softwareportefeuilles: Deze reeks cryptocurrency-wallets draait op de cloud. Ze zijn dus gemakkelijk toegankelijk vanaf elk computerapparaat en vanaf elke geografische locatie. Afgezien van het gemak van toegankelijkheid, slaan dit type digitale portefeuilles de privésleutels online op. De sleutels worden zelfs beheerd door derden; dit maakt ze gemakkelijk kwetsbaar voor hacking en diefstal.
  • Portefeuilles voor mobiele software: In tegenstelling tot de twee andere varianten, draaien mobiele softwareportefeuilles op smartphones via een app. Deze kunnen overal gemakkelijk worden gebruikt, ook in winkels en winkelcentra. Dit bereik van de portefeuilles is meestal veel eenvoudiger en kleiner in vergelijking met de normale desktop-portefeuilles om tegemoet te komen aan de zeer beperkte ruimte op mobiele telefoons.

Verschil tussen hardware- en softwareportefeuilles

Digitale hardware-wallets verschillen van software-portefeuilles op het gebied van het opslaan van de persoonlijke sleutels van een gebruiker. De hardware-wallets slaan de gebruikerssleutels op in een hardwareapparaat (bijvoorbeeld de USB). Omdat de sleutels offline worden opgeslagen, bieden deze portefeuilles dus een extra beveiliging. Bovendien zijn hardware-wallets gemakkelijk compatibel met veel online interfaces en kunnen ze ook verschillende valuta’s aan. Deze verscheidenheid aan cryptocurrency-portefeuilles is ook gemakkelijk om transacties mee te doen. Als gebruiker hoeft u het apparaat alleen maar aan te sluiten op een computer die is verbonden met internet voordat u een pincode invoert, de valuta overmaakt en de transactie bevestigt. Uw digitale valuta wordt offline gehouden door de hardware-wallets en dus is de risicofactor of beveiligingsrisico ook veel kleiner.

Papieren digitale portemonnees: Deze reeks digitale portemonnees is ook gebruiksvriendelijk en zorgt voor een hoog beveiligingsniveau. De term “papieren portemonnee” verwijst alleen naar de gedrukte afdruk van de openbare en privésleutels van een gebruiker. Gezien de gevallen kan het echter ook verwijzen naar een softwaretoepassing die bedoeld is om de sleutels veilig te genereren voordat ze worden afgedrukt.

Vegen met papieren portemonnees

Het gebruik van papieren portemonnees is relatief wat eenvoudiger. Om cryptovaluta naar uw papieren portemonnee over te zetten, hoeft u alleen maar het geld van de softwareportemonnee over te schrijven naar het openbare adres dat op uw papieren portemonnee wordt weergegeven. Evenzo, wanneer u uw geld wilt uitgeven of opnemen, kunt u het geld gewoon van de papieren portemonnee naar uw softwareportemonnee overboeken. Deze procedure wordt in de volksmond ‘vegen’ genoemd.

Vegen kan handmatig worden gedaan, door de privésleutels in te voeren of door de QR-code op een papieren portemonnee te scannen.

Hoe veilig cryptocurrency-wallets zijn

Verschillende soorten digitale portemonnees bieden verschillende beveiligingsniveaus. Het beveiligingsaspect hangt voornamelijk af van twee factoren:

  • Het type portemonnee dat je gebruikt – hardware, papier, online, desktop of mobiel
  • Een gekozen dienstverlener

Het hoeft niet te worden vermeld, het is veel veiliger om de valuta’s in een offline omgeving te bewaren in vergelijking met online. Er is gewoon geen manier om de veiligheidsmaatregelen te negeren, ongeacht de portemonnee die men heeft gekozen. Als u uw privésleutels verliest, is al het geld dat in de portemonnee wordt bewaard, uit uw handen verdwenen. Aan de andere kant, als de portemonnee wordt gehackt of als u geld overmaakt naar een oplichter, is het niet mogelijk om de transactie terug te draaien of dat geld terug te vorderen.

Investeren in cryptocurrency is een slim zakelijk idee en daarvoor is het onvermijdelijk om een ​​geschikte portemonnee te gebruiken. U hoeft alleen een beetje voorzichtig te zijn om het veiligheids- en beveiligingsaspect van uw overboekingen en transacties te waarborgen.

Bron: Arnabesh Ray

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie