‘Strips alle verwijzers’ probleem met Mobile Safari

‘Strips alle verwijzers’ probleem met Mobile Safari

Wanneer u van de ene webpagina naar de andere klikt, verzendt de webbrowser gewoonlijk ‘verwijzende’ informatie en rapporteert de URL van de pagina waarop u hebt geklikt om op de nieuwe pagina te komen. Als u bijvoorbeeld op Google zoekt naar ‘digitale camera’s’ en op naaptol.com klikt in de lijst die verschijnt, zou Naaptol kunnen zien dat u op de pagina bent gekomen via een Google-zoekopdracht voor digitale camera’s. Dit komt omdat de verwijzer, of “Beller-ID voor het web”, zoals het soms wordt genoemd, meestal de informatie bevat waarnaar u hebt gezocht.

“Donkere Google”

In 2011 heeft Google een wijziging aangebracht in zoeken met SSL door zoekopdrachten te coderen die worden uitgevoerd door gebruikers die Google.com gebruiken via een beveiligde verbinding. Google legde uit dat dit een maatregel was om de gepersonaliseerde zoekresultaten die het levert te beschermen. Maar het had gevolgen voor uitgevers: sites waar mensen naartoe gaan door op een zoekresultaat op Google-pagina te klikken, zouden niet langer ‘verwijzende’ gegevens ontvangen die de zoektermen onthullen waarnaar die bezoekers zochten om hun site te bereiken. De enige uitzondering was in het geval van advertenties. Uitgevers zijn bekend geraakt met ‘Niet verstrekt’ – al het verkeer met ingehouden zoektermen wordt meestal weergegeven als met het Google Analytics-zoekwoord ‘niet verstrekt’. Industriewatchers en SEO-experts noemden deze ontwikkelingen “Dark Google” en vroegen zich af of dit het einde was van Google Analytics.

Apple’s iOS 6-wijziging heeft invloed op Google Zoeken op Safari Mobile

Afgelopen september bracht Apple een wijziging aan in iOS 6 die van invloed was op Google Zoeken vanuit Safari. En daar was Google niet op voorbereid. Gebruikers die op Google zoeken met Safari in iOS 6, lijken voor uitgevers als ‘direct’ verkeer in plaats van ‘zoek’-verkeer. Nu zegt zoekmachinemarketingexpert Danny Sullivan dat hij de reden heeft gevonden waarom mobiele Safari-zoekers direct verkeer lijken in plaats van verkeer via Google Zoeken.

Google heeft afgelopen maart de meta-referrer-tag gemaakt, zodat informatie via de meta-referrer-tag aan zijn browsers werd doorgegeven in plaats van via zijn webserver. De pagina bevat dus verwijzende gegevens. Mobile Safari ondersteunt de ‘meta referrer’-tag niet en daarom lijken websitebezoekers meer op ‘direct’ in plaats van op ‘zoek’-verkeer. Veel andere browsers lijken ook het probleem “strips all referrers” te hebben. Desktop Safari wordt echter niet beïnvloed omdat het de meta-referrer ondersteunt.

De resultaten, zegt Sullivan, zijn dat veel uitgevers een daling van het verkeer kunnen zien, wat zou kunnen zijn omdat het verkeer niet correct wordt toegeschreven en niet omdat het zoekverkeer daadwerkelijk is gedaald. BuzzFeed had gemeld dat veel toonaangevende uitgevers, waaronder Rolling Stone en The Huffington Post, een dip in hun Google-verkeer zagen. Zelfs het verkeer van Google lijkt lager te zijn gedaald dan Facebook, en BuzzFeed zegt dat Google alleen zichzelf de schuld had!

De oplossing

Sullivan biedt twee oplossingen:

  • Mobile Safari kan de meta-verwijzer ondersteunen
  • Google kan het gebruik van op de webserver gebaseerde rapportage hervatten om informatie door te geven aan browsers in plaats van op meta-referrer-tag gebaseerde rapportage. Dit kan er echter toe leiden dat alle verwijzers worden verwijderd als een gebruiker een onveilige site bezoekt buiten de beveiligde zoekomgeving van Google.

Het lijkt erop dat de betere optie is dat Mobile Safari de meta-verwijzer ondersteunt. Als dit niet het geval is, kunnen bedrijven voor zoekmachineoptimalisatie ontdekken dat Google Analytics of andere analyseprogramma’s SEO-trends niet nauwkeurig rapporteren.

Bron: Rajeev Rajagopal

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie