Technologie in het tweedetaalklas

Technologie in het tweedetaalklas

Het spreekt vanzelf dat technologie overal om ons heen is en het is bijna onvermijdelijk om ermee in contact te komen bij elke actie van ons leven: cd-roms, e-mails, internet, geldautomaten, het World Wide Web lijken zo geïntegreerd in ons dagelijkse vocabulaire dat de meeste mensen niet eens zouden vragen waar we het over hebben.

Ze zouden zeker weten wat we bedoelen, zelfs degenen die niet technologie-minded zijn.

We weten allemaal dat technologie altijd evolueert en als we denken te weten hoe het werkt, krijgen we een invasie van nieuwe ontwikkelingen, gadgets en tools die ons doen afvragen of we niet nog steeds op de eerste plaats staan. En dat zijn we niet. We zitten midden in een nooit eindigende zoektocht naar kennis. Is dat niet waar het om gaat in het onderwijs? De hierboven genoemde woorden maken nu deel uit van ons dagelijks leven en we kunnen zelfs het gevoel hebben dat ze in de eerste plaats nooit complex waren. Maar ze waren! Net zoals het ons nu in de oren klinkt om te horen over blogs, ipods, poscasting, streaming, RSS, enzovoort, enzovoort. Dit zal op zijn beurt zo zijn dat we ons op ons gemak voelen om er zowel over te horen als erover te praten. De leerzoektocht is begonnen…. Voorgoed!

Het doel van dit artikel is echter niet om u te vertellen dat technologie altijd in ontwikkeling is – iets dat u al zeker weet – maar om enkele redenen met u te delen waarom ik persoonlijk graag lesgeef met behulp van technologie in de klas en waarom ik denk dat elke leraar moet het zo veel mogelijk gebruiken waar mogelijk.

Ik geef al meer dan 14 jaar Engels als tweede taal en Spaans als tweede taal en in mijn carrière heb ik altijd gemerkt hoe gefascineerd studenten zich voelen als ze met technologie omgaan.

Je kunt het in hun ogen zien, die glinstering van emotie die ze uitstralen elke keer dat ze ermee in contact komen.

Dat geldt echter niet voor docenten. Ik heb gemerkt dat veel leraren bang zijn voor of overweldigd worden door de nieuwe technologische ontwikkelingen, alsof ze zichzelf in zekere zin in een lang vergeten positie moeten plaatsen, namelijk als studenten. En het is waar dat we met de nieuwe technologieën allemaal lerende zijn. Maar ook in het leven zijn we leerlingen!!! Wie kon het zich veroorloven om te zeggen: “Ik weet alles”? Ik zou het absoluut niet kunnen! Om het een beetje te verfijnen, wie zou het zich kunnen veroorloven om te zeggen: “Ik weet alles wat er te weten valt over mijn vakgebied?” Dat zou ik ook niet kunnen zeggen. Ik moet accepteren dat er een wereld van kennis bestaat die om verkenning vraagt ​​of zelfs smeekt, en het is aan ons om deze zoektocht aan te gaan om elke dag meer en meer te ontdekken. Zullen we ooit alles kunnen weten? Ik denk dat het hetzelfde zou zijn als vragen of we ooit al het water in de oceaan zouden kunnen bottelen. We zijn misschien niet in staat om dit te doen, maar wat een leuke tijd zouden we kunnen hebben terwijl we proberen dit te doen!

Het is best begrijpelijk dat wij als leraren niet altijd op de hoogte zijn van de nieuwe trends, maar als we proberen te ontspannen en de angst ervoor te verliezen, zullen we merken dat ze niet onze vijanden zijn, maar onze bondgenoten. Het is waar dat als ik voor mijn studenten zou willen staan ​​met een aura van almachtige macht en kennis, dit misschien niet de beste benadering is, maar ik vraag me af of het ooit goed is om die houding in het bijzijn van onze studenten te hebben? Is het goed voor onze persoonlijke ontwikkeling en groei om zo’n houding te hebben? “Ik weet alles en als ik iets niet weet, doe ik als een struisvogel en steek ik mijn hoofd onder de grond.” Is dit wat we echt willen doen? Met of zonder technologie, deze houding zal vaker wel dan niet onze belangrijkste oorzaak zijn van frustratie en afwijzing, zowel van collega’s als studenten, eigenlijk met iedereen waarmee we in contact komen.

Helaas gebeurt dit tegenwoordig in de meeste klaslokalen. Veel leraren benaderen technologie eenvoudigweg niet, uit angst voor het onbekende, of zelfs omdat ze een soort autoriteit aan de studenten moeten afstaan. Immers, is het niet zo dat docenten lesgeven en studenten leren? Nou ja… maar laten we niet vergeten en altijd in gedachten houden dat we allemaal aan het leren zijn. Hoe meer ik les geef en zie hoe mijn leerlingen reageren, hoe meer ik over hen leer, over mezelf, over hoe ik ze kan bereiken, over mijn lespraktijken. Het maakt allemaal deel uit van de leerervaring. Zo’n duidelijk onderscheid is er niet meer.

Jongeren voelen zich ongetwijfeld meer aangetrokken tot de nieuwe technologieën dan volwassenen. Ze besteden er veel tijd aan dat ze autodidactische experts worden. Eigenlijk weten ze veel! Misschien VEEL meer dan wij! Dus? Waar sommige leraren problemen of angst lijken, zie ik een mogelijkheid!

Denk aan de geweldige kans om die studenten te betrekken bij het delen van een deel van de kennis die ze hebben opgedaan, bijvoorbeeld na uren en uren achter een computer. Ze zouden zoveel dingen met de rest van de klas kunnen delen, zodat iedereen en JIJ zelf van hun ervaring kan leren. Zie ze niet als bedreigingen maar als bondgenoten in je zoektocht naar kennis. Je weet misschien niets, een beetje of misschien veel over hun favoriete onderwerpen! Het maakt niet uit. U kunt direct aan de slag met de nieuwe technologieën! Hoe? Heel makkelijk. Met een paar tips en instructies kan elke leraar ze meteen gebruiken! Denk maar aan dit:

Hoeveel effectiever zouden uw lessen zijn als u uw eigen website zou kunnen maken met precies het materiaal dat u nodig heeft voor uw leerlingen? Denk eens aan de voordelen hiervan in de klas, als je nog nooit zoiets hebt gedaan.

“Ja, juist.”, zullen velen zeggen. “Ik heb net geleerd mijn e-mail te checken en nu verwacht je dat ik een website maak! Klinkt goed, maar te optimistisch en onrealistisch!”

Mijn antwoord zou zijn: “Weet je hoe je een tekstverwerker moet gebruiken?”

Als je antwoord “JA” is, dan zal ik je vertellen dat als je weet hoe je een tekstverwerker moet gebruiken, het leren maken van een website je nog 10 minuten kost.

Als uw antwoord “NEE” is, kan het 15 tot 20 minuten duren om uw eerste website te maken.

Ja, je hebt me goed gehoord! Nog tien tot twintig minuten en je hebt je eigen website in de lucht! Hoe zit het met de software? Heeft u speciale software nodig?

Welnu, als je een tekstverwerker zoals WORD hebt, heb je GEEN andere speciale software nodig. Dat is genoeg!

Het is niet ons doel in dit artikel om uit te leggen hoe je een website maakt, maar ik beloof dat ik dat in een andere aflevering van deze mini-artikelen zal doen. Wat ik hier wil benadrukken, is dat technologie voor ons niet moeilijk hoeft te zijn om te implementeren. Eigenlijk is het tegenovergestelde waar. We moeten de angst ervoor kwijtraken en we kunnen taken volbrengen die een jaar geleden voor ons ondenkbaar waren! Het verliezen van de angst voor technologie is alles! Als je eenmaal hebt besloten om de nieuwe technologieën in je klaslokaal te implementeren, ben je goed op weg om dat doel te bereiken. Het is uw beslissing die het belangrijkst is. Zet je geest erop en de rest zal van een leien dakje gaan.

Waarom houden studenten zo van “technologie”? Simpel gezegd, technologie heeft een magische component. Het is de sensatie van het ontdekken van iets nieuws, een onontgonnen pad dat smeekt om verkenning. Ik noem het ‘het Matrix-syndroom’. Als je de film “The Matrix” hebt gezien, weet je misschien wat ik bedoel, dat kleine iets dat je drijft om meer te weten te komen, dat je niet loslaat totdat je alle vragen hebt beantwoord en je een idee hebt gekregen tegelijk. Zodra je er een hebt ontrafeld, verschijnt er nog een die nauw verwant is, en zet je geest in beweging om te proberen erachter te komen wat er vervolgens kan gebeuren. Je kunt je gedachten er niet van afhouden en eigenlijk hunkeren naar meer en meer, zoals een verslaving die smeekt om gevoed te worden. Het goede ding is, dit is een verslaving voor kennis.

Als je niet erg technologisch georiënteerd bent, bedenk dan hoeveel je leerlingen misschien missen, niet omdat je lessen niet goed genoeg zijn. Het kunnen uitstekende lessen zijn. Maar stel je eens voor hoeveel je je lessen zou kunnen versterken door de nieuwe technologieën te omarmen en te profiteren van die studenten met enige expertise in het veld. Je zult niet alleen je lessen naar een hoger niveau tillen, maar je zult ook een geweldige overdracht van magie naar je klaslokaal brengen. En als je die glinstering in de ogen van je leerlingen ziet, weet je zeker dat je de juiste beslissing hebt genomen.

Bron: Julio Foppoli

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie