Volledige afhandeling gebeurt via e-mail & telefoon info@sofie.be
Stuur Sofie een e-mail
info@sofie.be

Blog

Tesla elektrische auto – een cent per mijl

De nieuwe elektrische auto van Tesla is hot! Maar, zoals de website van het bedrijf trots beweert, “het verbrandt rubber, geen benzine!”

Dit is niet zomaar een oude elektrische auto. De elektrische auto van Tesla is een schoonheid en absoluut uniek in zijn soort. Het wordt geleverd met een door Lotus ontworpen chassis en heeft een betere acceleratie dan een Lamborghini Murcielago.

De Tesla is meer dan twee keer zo zuinig in brandstof als de beste hybride auto. Het kost slechts ongeveer een cent per mijl om te rijden, gaat tot 250 mijl op een enkele lading en het enige dat u hoeft te doen is hem elke nacht in te pluggen zoals u uw mobiele telefoon of iPod doet.

Wie zei dat elektrische auto’s niet leuk waren?

Sinds de begindagen van auto’s, meer dan honderd jaar geleden, zijn elektrische auto’s altijd als saai en saai beschouwd. Oh ja, een elektrische auto was prima als je maar een korte rit moest maken of moest winkelen bij de plaatselijke kruidenier en er niet te voet of met de fiets kon komen. Maar ze waren traag, lelijk en nauwelijks meer dan verheerlijkte golfkarretjes.

Maar twee ondernemers uit Silicon Valley, Martin Eberhard en Marc Tarpenning, hebben dat allemaal voor altijd veranderd. Ze hebben een elektrische auto ontworpen die opwindend is om in te rijden en prachtig om naar te kijken!

De Tesla Roadster is een 100% elektrische, tweezits cabriolet die in ongeveer 4 seconden van 0 naar 60 mph gaat, met een topsnelheid van ongeveer 130 mph. Hij heeft ook geen koppeling en een brede, vlakke koppelcurve, wat betekent dat ongeacht in welke van de twee versnellingen u rijdt of hoe snel u gaat, de acceleratie onmiddellijk is.

Of je nu bij een stoplicht of op de snelweg staat en de auto voor je wilt inhalen, je hoeft alleen maar het pedaal in te trappen en je gaat als een speer.

De Toyota Prius daarentegen, de bestverkochte hybride, doet er meer dan tien seconden over om van nul naar 60 te gaan. De Prius is natuurlijk geen sportwagen, maar deze vergelijking geeft je een idee van hoe efficiënt en goed ontworpen een elektrische auto kan zijn. De elektrische motor van Tesla heeft bijvoorbeeld maar één bewegend onderdeel, maar levert toch 248 pk.

De energie van de auto komt van 6.831 lithium-ionbatterijen. Dit zijn dezelfde batterijen die u gebruikt om uw laptop of mobiele telefoon op te laden. Het wordt geleverd met een draagbaar oplaadpakket – voor het geval u meer dan 200 mijl van huis reist – en de batterijen hebben slechts ongeveer 3 1/2 uur nodig om volledig op te laden.

Trouwens, de batterijen zijn recyclebaar en Tesla garandeert ze voor vijf jaar of 100.000 mijl.

Als je echter de spanning van het bezitten van de nieuwe Tesla wilt, kost het je 100 mille. Maar als alles volgens plan verloopt, zal de prijs dalen naarmate er meer auto’s worden verkocht. Ze hebben al een tweede, meer betaalbare sportsedan in de maak.

In het verleden werden elektrische auto’s ontworpen door mensen die vonden dat je helemaal niet mocht autorijden en als je dat wel was, zou je gestraft moeten worden. Het is geen wonder dat ze het nooit begrepen. Maar de elektrische auto van Tesla belooft een “zoete” toekomst!

Bron: Maria Cuttini

  • Gerelateerde Tags: