Volledige afhandeling gebeurt via e-mail & telefoon info@sofie.be
Stuur Sofie een e-mail
info@sofie.be

Blog

The Racket of Hair Donation – Wie wordt er echt geholpen?

Veel van mijn vrienden hebben langharige dochters die, om de dag van kinderen die lijden aan kanker op te fleuren, hun paardenstaart afknippen en ze doneren aan “Locks of Love”, “Pantene Beautiful Lengths” en soortgelijke organisaties die naar verluidt het haar gebruiken om pruiken maken voor deze kinderen. Ik ken nogal wat volwassen vrouwen die ook hun lange haar op deze manier hebben gedoneerd, en sinds ik tolk in verschillende kankerziekenhuizen, heb ik “haaraandrijvingen” in actie gezien.

(Voor degenen die het niet weten, “hair drives” zijn de hele dag promotie-evenementen waar iedereen met een minimum van 12 inch over kan het afknippen, doneren en weglopen met de gedachte dat ze iets goeds hebben gedaan. organiseer ook deze evenementen door de paardenstaarten rechtstreeks te doneren.)

Helaas lijken maar heel weinig dames die ik heb gesproken te weten wat er werkelijk gebeurt als je haar doneert. Ik heb dit zelf onderzocht, aangezien A) ik haar tot op mijn middel heb; B) elke keer als ik ga voor een knipbeurt, vraagt ​​de kapper me of ik van plan ben mijn haar te “doneren”; en C) Ik heb een aantal mensen van wie ik hou zien sterven aan kanker. Het is niet dat ik gevoelloos ben, of overdreven gehecht aan mijn haar. Ik ben zeker niet op zoek naar excuses om kanker- (of alopecia) patiënten te negeren. Ik geloof gewoon dat mensen de waarheid over deze ‘zaak’ moeten weten en goedbedoelde mythe uit de werkelijkheid moeten scheiden voordat ze besluiten hun haar af te knippen en denken dat ze iemand echt helpen.

MYTHE: Locks of Love is een non-profit

Een slim geformuleerde website beweert eigenlijk nooit dat het een non-profitorganisatie is, maar het idee dat het een website is, lijkt geworteld in de publieke perceptie dat het een liefdadigheidsinstelling is. Immers, als ze vrouwen vragen hun haar te doneren, ligt het dan niet voor de hand dat ze geen winst maken op de pruiken die ze produceren? Mis.

REALITEIT: “Locks of Love heeft kritiek gekregen op slechte verantwoordingspraktijken. Forbes en The Huffington Post melden dat tot miljoen haardonaties niet worden verantwoord door het goede doel.

Locks of Love heeft kritiek gekregen vanwege haar praktijk om gedoneerd haar te verkopen in plaats van het in pruiken te gebruiken, zoals de donoren verwachten. Volgens de website van Locks of Love wordt onbruikbaar haar (gebleekt, gemarkeerd, grijs of korter dan 10″) verkocht om de fabricagekosten van op maat gemaakte pruiken te compenseren.

Volgens de belastingaangifte verdiende de organisatie tussen 2001 en 2006 een miljoen aan haarverkoop en ontving ze nog eens een miljoen aan donaties.”

MYTHE: “Als ik mijn haar doneer, gaat het nog steeds naar een goed doel – het zal in een pruik worden gebruikt door iemand die het nodig heeft.

REALITEIT: Niet noodzakelijk. Locks of Love (evenals Pantene) ontvangen zoveel donaties dat ongeveer 90% van hen op eBay wordt gedumpt en naar lengte en kwaliteit wordt verkocht. Dit drijft de prijs verder naar beneden (de internationale haarmarkt is enorm. Donker haar van topkwaliteit komt uit India, terwijl Siberische vrouwen hun lange blonde vlechten knippen voor slechts $ 50).

Als je echt je haar wilt knippen voor een goed doel, raad ik je aan dat te doen – en het zelf op eBay te verkopen. De laatste keer dat ik de tijd nam om dit te controleren, was de gemiddelde vraagprijs voor een 12-inch paardenstaart ongeveer $ 80. Een paardenstaart van 18 inch was ongeveer het dubbele waard ($ 160- $ 180); terwijl iets meer dan 22 inch ongeveer $ 280- $ 300 zou opleveren. (Ik heb dit twee jaar geleden onderzocht, dus deze relatieve waarden kunnen zijn veranderd). Vermijd sites die u $ 800 per paardenstaart beloven, zoals het inmiddels ter ziele gegane hairtrader.com – het zijn oplichting.

MYTHE: Deze organisaties “doneren” (lees: schenken, gratis) de pruiken die ze maken voor kinderen die aan kanker lijden.

REALITEIT: Nogmaals, de bovengenoemde organisaties maken een dergelijke claim niet rechtstreeks op hun website; dit is iets van een stedelijke legende. In feite gaan de meeste pruiken naar volwassen ontvangers die aan alopecia lijden; maar ongeacht wie ze gebruikt, ze betalen goed geld. Om dit te onderzoeken, heb ik een “aanvraagformulier” gedownload van de website van LoL. De potentiële ontvanger moet een W-2 en ander bewijs van inkomen invullen, en de prijs van de pruik wordt bepaald met financiële middelen (met andere woorden, het wordt verkocht op een glijdende schaal).

Een andere organisatie, “Pruiken voor kinderen”, doneert in feite de pruiken – allemaal aan kinderen onder de 18 jaar die chemotherapie ondergaan. De families van de patiënten worden nooit in rekening gebracht. Als je vastbesloten bent om je haar te doneren om kankerpatiënten te helpen, zou ik je willen aanmoedigen om “Wigs for Kids” te overwegen in plaats van “Locks of Love” (ik heb ze niet grondig onderzocht en weet niet of ze een 501 (c ) — dit is puur gebaseerd op hun website-informatie).

Het lijkt op zijn best onverantwoordelijk dat organisaties zoals Pantene en Locks of Love industriële donoren en individuen laten geloven dat ze aan een goed doel geven, terwijl u in werkelijkheid de zakken van deze organisaties vult. Slimme marketing impliceert, maar vermeldt deze beweringen niet expliciet. Deze implicatie vormt het publieke imago van de organisaties, terwijl ze juridisch duidelijk blijven. Hoewel het niet echt “valse reclame” is, spelen dergelijke tactieken in op het medeleven van goedhartige vrouwen die echt iemand willen helpen. Let op; doe je onderzoek voordat je iets doneert; en zorg er vervolgens voor dat een eindgebruiker is Echt geholpen worden!

Bron: Marie Notcheva

  • Gerelateerde Tags: