The Shallows – Wat het internet met onze hersenen doet

The Shallows – Wat het internet met onze hersenen doet

In de nieuwe elektronische wereld waarin we leven, kan iedereen met een muisklik toegang krijgen tot alle soorten informatie. Het is niet nodig om naar de bibliotheek te gaan en uren te besteden aan het lezen van elke geciteerde referentie. Docenten algemene thema’s worden minder nuttig, alleen gespecialiseerde docenten zullen in de toekomst deze dappere nieuwe wereld waarschijnlijk overleven.

  • Is deze constante blootstelling aan elektronische prikkels goed voor ons?
  • Kunnen we al deze informatie gebruiken?
  • Ruilen we diep begrip in voor oppervlakkige afleiding?

Deze gedachten worden beantwoord in het boek van Nicholas Carr, The Shallows.

Nicholas Carr gelooft dat internet een enorme impact heeft op ons gedrag. De constante blootstelling aan snelle gegevens en de nieuwe ‘multitasking’-cultuur kunnen de manier waarop onze hersenen zijn bedraad veranderen. Deze verandering is te wijten aan het inherente vermogen van de hersenen om de verbindingen opnieuw te bedraden op basis van verschillende processen en stimuli. Als gevolg hiervan kan dit van invloed zijn op ons vermogen om de kennis en informatie die we hebben verkregen door te lezen of verhalen te vertellen, vast te houden en op te nemen. De auteur heeft veel onderzoek gedaan om zijn beweringen te staven, waardoor dit boek voor iedereen zeer interessant is om te lezen.

De heer Carr accepteert het feit dat technologie nu een dominante kracht is die zowel positieve als negatieve aspecten heeft. Het internet is een opmerkelijk handig hulpmiddel om informatie te vinden, de keerzijde hiervan is dat we onze hersenen daarbij niet hoeven te trainen. Hij stelt dat we een diepgaande analyse en wat mentale oefening nodig hebben om de beste resultaten te bereiken, een geweldig perspectief op dit internetprobleem waar niemand anders het over heeft. The Shallows is een fascinerende verkenning die zich verdiept in filosofie, neurowetenschap, geschiedenis en de onvermijdelijke gevolgen van deze nieuwe revolutionaire op internet gebaseerde wereld.

Bron: Alex Kidd

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie