Het aanbod aan slimme horloges blijft groeien.

Voor degenen die hun fitnesstracking willen verbeteren of gewoon e-mails willen volgen, is er voor bijna elke pols en elk budget een smartwatch te vinden.

Het nieuwste item in deze categorie is de Fitbit Versa.

De Versa, geprijsd op $ 199, is ontworpen om te concurreren met de Apple Watch, en in de kern doet het precies dat.

De Versa presteert goed als smartwatch en als fitnesstracker. Het werkt met Apple-, Android- en Windows-apparaten.

Het horloge beschikt over Fitbit Today, zodat u uw dagelijkse gezondheidsstatistieken kunt controleren en deze kunt vergelijken met uw doelen. Er zijn ook begeleide bewegingsherinneringen en ademhalingssessies.

Fitbit-fans zullen merken dat de Versa een ander uiterlijk heeft dan de oudere en duurdere Ionic. Het heeft een breder, vierkant gezicht met metalen afwerkingen. Het is slanker en dunner dan de Apple Watch en wordt geleverd met een standaard rubberen band met meer riemopties.

Het touchscreen reageert sneller dan de Ionic. Er zijn drie knoppen voor snelkoppelingen voor muziekbediening, meldingen, starttijden van oefeningen en alarmen. Alle knoppen kunnen worden aangepast aan uw persoonlijke voorkeuren.

Versa heeft een behoorlijke batterijduur. Fitbit zegt dat je vier dagen looptijd van het apparaat kunt krijgen.

Je kunt hem meenemen naar bed, de tijd controleren, alarmen instellen en je slaap volgen. Het heeft zelfs een trilalarm om je wakker te maken.

Software is bijgewerkt. Degenen met de iPhone en het besturingssysteem zullen merken dat fitness-trackingstatistieken meer gegevens bevatten. U kunt de wekelijkse voortgang scannen, recente trainingen bekijken en uw hartslag in rust observeren. In tegenstelling tot andere Fitbit-versies is de Versa waterdicht.

Fitbit heeft een aantal opties voor het horloge gecreëerd met een eigen app store, de App Gallery. Het kan worden gestart vanuit de Fitbit-app.

Er zijn 50 app-opties beschikbaar. U kunt ervoor kiezen om de wijzerplaat te wijzigen, het nieuws en de aandelenmarkt te volgen. Anderen kunnen uw verlichting bedienen en u helpen de rekening te betalen bij Starbucks.

Sommige wijzerplaten zijn aantrekkelijk en andere niet. Als je van afwisseling houdt, ben je misschien teleurgesteld omdat je er maar één tegelijk kunt bewaren.

Van gezicht wisselen is ook wat. De Fitbit-app is een slowloader. Het kan zijn dat het horloge moet worden verbonden met wifi via een handmatige verbinding vanuit de app die wordt uitgevoerd op de telefoon die u gebruikt.

Hoewel goedkoper dan de Apple Watch Series One, heeft de Versa enkele gebieden waar hij niet voldoet aan de duurdere concurrentie.

U kunt geen telefoontjes beantwoorden. Reageren op sms’jes kan alleen via een compatibele Android-telefoon.

Versa heeft slechts 2,5 GB aan muziekopslag aan boord. Tracks moeten in de meeste gevallen van een computer worden gedownload. Dit verbleekt in vergelijking met de synchronisatie van Apple Watch met Apple Music. Sommige andere merken doen het ook beter op dit gebied.

Apple Pay is algemeen bekend en wordt veel gebruikt. Fitbit heeft ook een betaaloptie, maar het kan moeilijk zijn om banken en instellingen te vinden die het ondersteunt.

Er is geen Siri, geen microfoon en geen automatische call-to-action-assistent. De vind-mijn-telefoon-app op de Apple Watch wordt niet meegeleverd. Kaarten ontbreken en er is geen GPS aan boord. Hardlopers en atleten willen misschien nog steeds kiezen voor de meer app-complete Ionic of Apple Watch Series 3.

Toch heeft de Versa veel aan de positieve kant. De meesten zullen het aantrekkelijk, comfortabel en leuk vinden om te dragen.

Het biedt een mooi alternatief voor diegenen die afzien van de toegevoegde functies en de prijs van de Apple Watch en andere duurdere concurrenten.

Bron: George Rosenthal