U wordt gevolgd: eenvoudige dingen die u kunt doen om uw privégegevens privé te houden

U wordt gevolgd: eenvoudige dingen die u kunt doen om uw privégegevens privé te houden

Als je het gevoel hebt dat je wordt gevolgd wanneer je op internet bent, ben je waarschijnlijk niet alleen paranoïde. Je wordt inderdaad het doelwit!

Alles wat u ziet en doet terwijl u online bent, wordt bijgehouden en “gepersonaliseerd” (dwz gewijzigd zonder dat u het weet!). “Maar waarom?” vraag je je misschien af.

Het is eigenlijk heel simpel: er valt veel geld te verdienen met – laten we het gewoon noemen wat het is – met het schenden van je privacy. Er zijn advertentiebedrijven en verkopers van persoonlijke gegevens die profiteren van elk stukje informatie dat u hen geeft – bewust of onbewust! Er zijn bedrijven die bereid zijn goed te betalen voor zoveel mogelijk informatie over hun klanten.

Wat kun je doen om te voorkomen dat ze gaan snuffelen? Hoe houdt u uw privégegevens – privé?

Onthoud: “Als u niet voor een dienst betaalt, bent u het product – niet de klant”. Terwijl u een “gratis” product of dienst gebruikt, is het bedrijf dat zijn product of dienst gratis aanbiedt bezig met het verzamelen van informatie over u – uw demografie, inkomen en koopgewoonten.

De verzamelde gegevens worden vervolgens gebruikt om u als potentiële klant te targeten en u te overtuigen – en veel over u weten, dat gebeurt zo effectief mogelijk – om hun andere, niet-gratis spullen te kopen. Of het wordt gewoon verkocht aan andere bedrijven.

Sommige mensen denken dat het niet uitmaakt of er toegang wordt verkregen tot hun privégegevens, omdat “ze niet zo belangrijk zijn” en “niets te verbergen hebben”. Deze mensen hebben het mis: hun informatie is veel waardevoller dan ze denken!

Om in alle rust te browsen, installeert u een soort van privacy-add-on of -extensie in uw browser die voorkomt dat websites uw gegevens naar derden verzenden en u over websites heen volgen. Bijna elke browser biedt tegenwoordig de mogelijkheid om een ​​soort “incognito”- of “privacymodus”-instelling te gebruiken om uw privacy te beschermen: ontdek hoe die optie werkt in uw favoriete browser.

Vergeet niet om uit te loggen telkens wanneer u klaar bent met het gebruik van een website, en uw cookies te wissen na elke browsersessie. Dit zijn slechts eenvoudige, verstandige dingen die u kunt doen om uw privacy te beschermen, maar die een lange weg kunnen gaan.

Wanneer een website waar u niet zeker van bent veel persoonlijke informatie vraagt, kunt u deze altijd voorzien van valse gegevens. Dat zal hen ervan weerhouden u te “profileren”. Als een website er echter niet betrouwbaar uitziet, is het het beste om je account gewoon helemaal te verwijderen, of nog beter – ga er in de eerste plaats niet mee om.

Bron: Anita Bern

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie