Vernietigt internet de leesgewoonte?

Vernietigt internet de leesgewoonte?

Het internet wordt samen met de tv vaak genoemd als een medium dat de leesgewoonte afsloeg, vooral onder jongeren door hen aan het tv-/computerscherm gekluisterd te houden, terwijl ze een boek zouden moeten lezen. Hoewel het waar is dat lezen als een gewoonte de afgelopen jaren is afgenomen, is het misschien niet juist om dit alleen aan internet toe te schrijven. Het zou realistischer zijn om tal van redenen, zoals tijdsdruk als gevolg van een snelle levensstijl, veranderende prioriteiten enzovoort, te beschouwen als een negatieve invloed op de leesgewoonte. Nogmaals, het zou oneerlijk zijn om internet op hetzelfde platform te plaatsen als de tv, aangezien de laatste in de eerste plaats een amusements- en amusementsmedium is, terwijl internet een rijke bron van informatie en kennis is. Volgens onderzoeksgegevens die beschikbaar zijn over leespatronen, zou het internet de eer kunnen krijgen dat het de leesgewoonte levend heeft gehouden en het leesvolume onder jongeren in een snel leven heeft vergroot.

Het internet heeft alleen het leespatroon veranderd van een boek naar online lezen. Tegenwoordig is het mogelijk om in korte tijd heel veel informatie op internet te verzamelen, geholpen door krachtige zoekmachines, een inspanning die maanden en verschillende bezoeken aan de bibliotheek zou hebben gekost. Zoekmachines verzamelen nieuws dat ze uit verschillende bronnen verzamelen en voorzien de browser met een muisklik van essentiële informatie en kennis. Een bewijs van de populariteit van internet kan worden afgemeten aan de boost die online kranten hebben gegeven aan de afnemende krantencirculatie over de hele wereld. In een snelle wereld vonden lezers het handiger om nieuws van hun laptop te lezen terwijl ze wachtten in de lobby van het vliegveld of hotel dan in het comfort van hun fauteuils.

In het huidige scenario kunnen we er gerust van uitgaan dat als iemand niet van het computerscherm zou lezen, de kans groot is dat hij helemaal niet zou lezen. Gezien deze harde feiten kunnen we concluderen dat internet, in tegenstelling tot kritiek, daadwerkelijk heeft bijgedragen aan het verbeteren van de leesgewoonte in een snelle wereld door zijn gemak en snelheid.

Bron: Ramesh Justin

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie