De afgelopen jaren waren geen goede tijd voor de muziekindustrie wat betreft albumverkopen. Geen enkel genre heeft dit harder aangepakt dan hiphop, dat sinds 2000 met 44 procent in verkoop daalde en slechts 10 procent van de totale muziekverkopen vertegenwoordigde. Desondanks bleef het geld binnenkomen voor de hiphop-moguls die verder gingen dan rappers en grote ondernemers werden.

In de Forbes-lijst van hiphop-cashkoningen waren de grootste verdieners artiesten die niet alleen albums produceerden en op concerttournees gingen; ze waren de baas van multi-miljoen imperiums die waren gericht op de hele hiphop- en popcultuur. Deze persoonlijkheden drukten hun stempel op alles, van sneakers tot vitaminewater, zozeer zelfs dat het al merken op zich waren.

De huidige topverdiener in de hiphopindustrie is Shawn Carter, CEO van Def Jam Recordings, beter bekend als Jay-Z. Na een vermeende pensionering in 2003, maakte de rapper drie jaar later een comeback met zijn 11e studioalbum Kingdom Come. Het album deed het goed met 680.000 verkochte exemplaren in de eerste week, bovenaan de Amerikaanse Billboard-hitlijst.

Albumverkopen zijn echter slechts een klein deel van Jay-Z’s rijkdom. In maart 2007 verdiende de rapper $ 204 miljoen, vóór belastingen, met de verkoop van zijn kledingmerk Rocawear aan de Iconix Brand Group. Hij zal nog steeds de marketing, licenties en productontwikkeling van het label beheren en zal nog eens $ 35 miljoen incasseren als het merk de komende drie tot vijf jaar goed presteert.

De zakelijke rapper is ook mede-eigenaar van de franchise van 40/40 Club, een luxe sportbar, en een klein aandeel in het NBA-team New Jersey Nets. In oktober 2006 werd hij benoemd tot co-brand director van Budweiser Select nadat zijn single was opgenomen in een advertentie van Anheuser Busch. Hij verdient ook jaarlijks ongeveer $ 13 miljoen voor de distributie van de Schotse wodka Armadale. Zijn inkomen voor 2006 werd geschat op $ 34 miljoen. Al met al bedroeg het vermogen van Jay-Z vanaf 2007 $ 547 miljoen dollar.

Sean Combs, nu gewoon bekend als Diddy na een reeks naamsveranderingen, is de op één na rijkste hiphop-entertainer, hoewel hij de derde plaats behaalde in de Forbes-lijst van topverdieners van hiphop voor 2006. Met een geschat vermogen van $ 358 miljoen regeert Diddy over een imperium bestaande uit het platenlabel Bad Boy Records, de Sean John kledinglijn, de Unforgivable cologne en twee restaurants genaamd Justin’s. Forbes plaatste zijn winst voor 2006 op $ 28 miljoen.

Een andere hiphopmiljonair die naar schatting $ 200 miljoen waard is, is 50 Cent. Zijn G-Unit omvat een kledingbedrijf, een sneakermerk, videogames en een reeks fictie. Hij bezat ook 10 procent van Glaceau, een drankenlijn. Toen Coca Cola het merk kocht voor $ 4,1 miljard, kreeg 50 Cent naar verluidt $ 100 miljoen (vóór belastingen). De rapper heeft ook een condoomlijn en is betrokken bij een aantal films. Hij belandde op de tweede plaats van de Forbes-lijst met een inkomen van $32 miljoen in 2006.

Time Magazine bestempelde hiphop ooit als kapitalisme met een beat. Zo ja, dan staan ​​deze rijmende miljonairs aan het roer.

Bron: Kristien Wilkinson