Visual SLAM-technologie: basis en toepassing

Visual SLAM-technologie: basis en toepassing

Visual Simultaneous Localization and Mapping (vSLAM) biedt veel toepassingen, en daarom wint het over de hele wereld aan populariteit. Wat de commerciële toepassing betreft, is deze technologie nog niet voldoende ontwikkeld. Maar het helpt de tekortkomingen van veel navigatie- en zichtsystemen aan te pakken. Daarom kan het ook behoorlijk populair worden in de commerciële industrieën. Laten we een dieper inzicht krijgen in deze technologie.

Allereerst is het belangrijk om in gedachten te houden dat visuele SLAM niet de naam is van een specifiek softwareprogramma of algoritme. De primaire rol van deze technologie is het identificeren van de positie en richting van een specifieke sensor in termen van zijn omgeving. Tegelijkertijd helpt het de omgeving rond deze sensor in kaart te brengen.

Hoe werkt het?

In de meeste van deze systemen worden opeenvolgende cameraframes gebruikt om setpoints te volgen. Het idee is om hun driedimensionale positie te trianguleren. Tegelijkertijd wordt deze informatie gebruikt om een ​​benadering van de camerahouding te krijgen. In de eerste plaats worden deze systemen gebruikt om hun omgeving in kaart te brengen met betrekking tot de dingen om hen heen voor een betere navigatie.

Meestal worden hiervoor 3D vision-camera’s gebruikt, in tegenstelling tot andere SLAM-technologieën. Als er voldoende volgpunten in elk frame zijn, is het mogelijk om de structuur van de fysieke omgeving en de sensororiëntatie te begrijpen.

Soorten toepassingen

Hoewel visuele SLAM nog niet ontwikkeld is, heeft het veel potentie in verschillende settings. Maar het is belangrijk om in gedachten te houden dat het een grote rol speelt in de wereld van augmented reality. Voor de nauwkeurige projectie van virtuele beelden is een nauwkeurige mapping van de fysieke omgeving vereist. En dat kan alleen met behulp van visuele SLAM-technologie.

Tegenwoordig wordt deze technologie gebruikt in verschillende veldrobots, zoals kredietverstrekkers en overvallers. Interessant genoeg wordt deze technologie gebruikt in de Land Rovers die naar Mars werden gestuurd voor verkenning en navigatie.

Daarnaast worden ze gebruikt in de landbouw. Veldrobots en drones gebruiken deze technologie om over akkers te vliegen. Bovendien kunnen autonome voertuigen deze systemen gebruiken om hun omgeving in kaart te brengen en te begrijpen.

Visual SLAM-systemen kunnen in sommige sectoren GPS-trackingnavigatie vervangen. Het probleem met de GPS-systemen is dat ze binnenshuis niet zo handig zijn. Bovendien zijn ze niet zo nauwkeurig. Met behulp van SLAM kunnen deze tekortkomingen worden verholpen. De reden is dat deze systemen afhankelijk zijn van satellieten.

Het punt is dat deze technologie op veel gebieden kan worden geïmplementeerd. Hierdoor zal de vraag naar deze systemen blijven stijgen. Aangezien deze technologie in veel systemen wordt gebruikt, zullen veel producten, zoals autonome voertuigen, later beschikbaar zijn voor het publiek.

Om een ​​lang verhaal kort te maken, dit was een kennismaking met de visuele SLAM-technologie en verschillende sectoren waar deze succesvol kan worden geïmplementeerd.

Bron: Shalini M

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie