Voorbereiden op een cryptocurrency-wereld: China-editie

Voorbereiden op een cryptocurrency-wereld: China-editie

Het afgelopen jaar kreeg de cryptocurrency-markt een reeks zware klappen van de Chinese overheid. De markt nam de hits als een krijger, maar de combo’s hebben hun tol geëist bij veel cryptocurrency-investeerders. De matige prestaties van de markt in 2018 verbleeken in vergelijking met de geweldige winst van duizend procent in 2017.

Wat is er gebeurd?

Sinds 2013 heeft de Chinese overheid maatregelen genomen om cryptocurrency te reguleren, maar niets vergeleken met wat werd afgedwongen in 2017. (Bekijk dit artikel voor een gedetailleerde analyse van het officiële bericht van de Chinese overheid)

2017 was een uitstekend jaar voor de cryptocurrency-markt met alle aandacht en groei die het heeft bereikt. De extreme prijsvolatiliteit dwong de centrale bank tot het nemen van extremere maatregelen, waaronder het verbod op initiële muntaanbiedingen (ICO’s) en beperkingen op binnenlandse cryptocurrency-uitwisselingen. Kort daarna werden mijnbouwfabrieken in China gedwongen te sluiten vanwege overmatig elektriciteitsverbruik. Veel beurzen en fabrieken zijn naar het buitenland verhuisd om regelgeving te omzeilen, maar bleven toegankelijk voor Chinese investeerders. Desalniettemin slagen ze er nog steeds niet in om aan de klauwen van de Chinese Draak te ontsnappen.

In de laatste reeks door de overheid geleide inspanningen om de handel in cryptocurrency tussen Chinese investeerders te controleren en te verbieden, heeft China zijn “Eagle Eye” uitgebreid om buitenlandse cryptocurrency-uitwisselingen te controleren. Bedrijven en bankrekeningen die verdacht worden van het uitvoeren van transacties met buitenlandse cryptobeurzen en aanverwante activiteiten, worden onderworpen aan maatregelen van het beperken van opnamelimieten tot het bevriezen van rekeningen. Er zijn zelfs aanhoudende geruchten onder de Chinese gemeenschap over extremere maatregelen die moeten worden afgedwongen op buitenlandse platforms die handel tussen Chinese investeerders mogelijk maken.

“Of er nog meer regelgevende maatregelen komen, we zullen moeten wachten op orders van de hogere autoriteiten.” Fragmenten uit een interview met de teamleider van het China’s Public Information Network Security Supervision-agentschap onder het ministerie van Openbare Veiligheid, 28 februari

WAAROM WAAROM WAAROM!?

Stel je voor dat je kind zijn of haar spaargeld investeert om te investeren in een digitaal product (in dit geval cryptocurrency) waarvan hij of zij de authenticiteit en waarde ervan niet kan verifiëren. Hij of zij kan geluk hebben en rijk worden, of alles verliezen wanneer de crypto-bubbel barst. Schaal dat nu op naar miljoenen Chinese burgers en we hebben het over miljarden Chinese Yuan.

De markt zit vol met oplichting en zinloze ICO’s. (Ik weet zeker dat je nieuws hebt gehoord over mensen die munten naar willekeurige adressen sturen met de belofte hun investeringen te verdubbelen en ICO’s die gewoon niet logisch zijn). Veel onhandige investeerders doen het voor het geld en zouden zich niets aantrekken van de technologie en innovatie erachter. De waarde van veel cryptocurrencies is afgeleid van marktspeculatie. Neem tijdens de crypto-boom in 2017 deel aan een ICO met een beroemde adviseur aan boord, een veelbelovend team of een behoorlijke hype en je bent gegarandeerd van minstens 3X je investeringen.

Een gebrek aan begrip van het bedrijf en de technologie erachter, gecombineerd met de verspreiding van ICO’s, is een recept voor een ramp. Leden van de Centrale Bank melden dat bijna 90% van de ICO’s frauduleus is of illegale fondsenwerving betreft. Naar mijn mening wil de Chinese overheid ervoor zorgen dat cryptocurrency ‘controleerbaar’ blijft en niet too big to fail binnen de Chinese gemeenschap. China neemt de juiste stappen naar een veiligere, meer gereguleerde cryptocurrency-wereld, zij het agressief en controversieel. In feite is het misschien wel de beste stap die het land in decennia heeft genomen.

Zal China een ultimatum stellen en cryptocurrency illegaal maken? Ik betwijfel het ten zeerste, omdat het vrij zinloos is om dat te doen. Momenteel is het financiële instellingen verboden crypto-activa aan te houden, terwijl individuen dat wel mogen, maar niet mogen handelen.

Een door de staat gerunde cryptocurrency-uitwisseling?

Tijdens de jaarlijkse “Two Sessions” (genoemd omdat twee grote partijen – het Nationale Volkscongres (NPC) en het Nationale Comité van de Chinese Politieke Consultatieve Conferentie van het Volk (CPCC) beide deelnemen aan het forum in de eerste week van maart, leiders komen samen om de laatste problemen te bespreken en de nodige wetswijzigingen door te voeren.

Wang Pengjie, een lid van de NPCC, verdiepte zich in de vooruitzichten van een door de staat beheerd platform voor de handel in digitale activa en initieerde educatieve projecten over blockchain en cryptocurrency in China. Het voorgestelde platform zou echter een geauthenticeerde rekening vereisen om handel mogelijk te maken.

“Met de vaststelling van gerelateerde regelgeving en de samenwerking van de People’s Bank of China (PBoC) en de China Securities Regulatory Commission (CSRC), zou een gereguleerd en efficiënt cryptocurrency-uitwisselingsplatform dienen als een formele manier voor bedrijven om fondsen te werven (via ICO’s) en investeerders om hun digitale activa aan te houden en vermogensgroei te realiseren.” Fragmenten van de presentatie van Wang Pengjie tijdens de Two Sessions.

De mars naar een Blockchain Nation

Overheden en centrale banken over de hele wereld hebben moeite om de toenemende populariteit van cryptocurrencies aan te pakken; maar één ding is zeker, iedereen heeft blockchain omarmd.

Ondanks het harde optreden van cryptocurrency, wint blockchain aan populariteit en acceptatie op verschillende niveaus. De Chinese overheid ondersteunt blockchain-initiatieven en omarmt de technologie. In feite heeft de People’s Bank of China (PBoC) aan een digitale valuta gewerkt en neptransacties uitgevoerd met enkele van de commerciële banken van het land. Het is nog steeds niet bevestigd of de digitale valuta gedecentraliseerd zal zijn en functies van cryptocurrency zoals anonimiteit en onveranderlijkheid zal bieden. Het zou geen verrassing zijn als het slechts een digitale Chinese Yuan blijkt te zijn, aangezien anonimiteit het laatste is dat China in hun land wil. Echter, gecreëerd als een nauwe vervanging van de Chinese Yuan, zal de digitale valuta worden onderworpen aan het bestaande monetaire beleid en wetten.

Gouverneur van de Volksbank van China, Zhou Xiaochuan. Bron: CNBC

“Veel cryptocurrencies hebben een explosieve groei doorgemaakt, wat een aanzienlijke negatieve impact kan hebben op consumenten en particuliere beleggers. We houden niet van (cryptocurrency)producten die gebruik maken van de enorme kans op speculatie die mensen de illusie geeft om van de ene op de andere dag rijk te worden” Fragmenten uit Zhou Xiaochuan interview op vrijdag 9 maart.

Tijdens een media-optreden op vrijdag 9 maart bekritiseerde Zhou Xiaochuan, gouverneur van de People’s Bank of China, cryptocurrency-projecten die gebruik maakten van de crypto-boom om marktspeculatie te verzilveren en aan te wakkeren. Hij merkte ook op dat de ontwikkeling van de digitale valuta ’technologisch onvermijdelijk’ is

Op regionaal niveau stimuleren veel Chinese steden blockchain-initiatieven om de groei in hun regio te bevorderen. Hangzhou, bekend als het hoofdkantoor van Alibaba, heeft aangegeven dat blockchain-technologie een van de topprioriteiten van de stad is in 2018. De lokale overheid in de stad Chengdu heeft ook voorgesteld een incubatiecentrum te bouwen om de adoptie van blockchain-technologie in de financiële diensten van de stad.

Lokale conglomeraten zoals Tencent en Alibaba zijn ook een partnerschap aangegaan met blockchain-bedrijven of hebben zelf projecten gestart. Blockchain-bedrijven zoals VeChain hebben ook meerdere partnerschappen gesloten met Chinese bedrijven om de transparantie van de toeleveringsketen in China te verbeteren.

Alle aanwijzingen wijzen erop dat China werkt aan een blockchain-natie. China heeft altijd een open mentaliteit gehad voor opkomende technologieën zoals mobiel betalen en kunstmatige intelligentie. Voortaan is het zonder twijfel dat China het eerste land met blockchain zal zijn. Zullen we zien dat de Chinese regering zich terugtrekt en haar burgers weer handel laat drijven? Waarschijnlijk wanneer de markt volwassen is en minder volatiel is, maar zeker niet in 2018.

Bron: Wei Chun Chew

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie