Voordelen van EDI-technologie in supply chain-communicatie

Voordelen van EDI-technologie in supply chain-communicatie

Elektronische gegevensuitwisseling (EDI) is een soort digitaal systeem dat de computer-naar-computer-uitwisseling van veelvoorkomende zakelijke documenten, zoals inkooporders, facturen, voorraadniveaus en verzendberichten, mogelijk maakt. Het is in staat om zakelijke documenten en gegevens te verzenden via een breed scala aan technologieplatforms en programma’s. Arbeidsintensieve methoden voor supply chain-communicatie, waaronder telefoongesprekken, faxen of papieren post, kunnen nu worden vervangen door EDI. EDI brengt producenten, leveranciers en verkopers via hun datasystemen samen in een wereldwijde business-to-business opzet.

Alle informatie van uw bedrijf wordt doorgaans opgeslagen in een ERP-systeem (Enterprise Resource Planning), zoals details die verband houden met verkoop, voorraadniveaus, facturering en facturering, verzending, enzovoort. Wanneer uw EDI-oplossing wordt gekoppeld aan uw ERP-systeem, krijgt u toegang tot de informatie en documenten die u nodig hebt om zaken te doen met andere bedrijven.

Uw leveranciers en klanten hebben ook een specifiek beleid over hoe zij zaken doen. Verzendadressen, prijzen en andere informatie moeten in overweging worden genomen wanneer hun bestellingen worden verwerkt. EDI-oplossingen delen deze informatie om de coördinatie tussen bedrijven in de toeleveringsketen te verbeteren.

EDI gebruikt gedeelde informatiestandaarden om te garanderen dat de dataformaten van verschillende handelspartners overeenkomen. Dit helpt handelspartners verwarring en fouten tijdens orderverwerking, facturering en andere transacties te voorkomen. Als twee handelspartners verschillende informatiestandaarden gebruiken, vergemakkelijkt een EDI-systeem de communicatie door gegevensvertaling uit te voeren. Wanneer de communicatie tussen twee partners in eerste instantie tot stand wordt gebracht, worden overeenkomstige velden in de informatiesystemen van elke handelspartner aan elkaar toegewezen, zodat gegevens betrouwbaar kunnen worden gedeeld. Wanneer informatie wordt verzonden, wordt deze automatisch vertaald om overeen te komen met het gegevensformaat dat door het systeem van de ontvanger wordt gebruikt.

Het belangrijkste voordeel van EDI-systemen is de zeer efficiënte communicatie. Het handmatig beheren van supply chain-communicatie is te traag en foutgevoelig voor moderne bedrijven. EDI-oplossingen vervangen veel handmatige processen door snellere, nauwkeuriger geautomatiseerde transacties. Met een EDI-oplossing worden binnenkomende bestellingen automatisch gegenereerd, zonder dat gebruikersinvoer nodig is. Er zijn geen onderbrekingen veroorzaakt door het werken in verschillende tijdzones of het opleiden van nieuwe medewerkers. Het elimineren van faxen en papieren documenten leidt tot een verbeterde cashflow, snellere koop-verkoopcyclustijd, kortere doorlooptijden en gecondenseerde voorraden.

Net als andere bedrijfssoftware zoals ERP-systemen, die ooit uitsluitend door grote ondernemingen werden gebruikt, zijn EDI-oplossingen in prijs gedaald en zijn ze in handen gekomen van kleine en middelgrote bedrijven. In tegenstelling tot ERP-software kunnen grote handelspartners EDI echter als voorwaarde stellen voordat een ander bedrijf kan toetreden tot zijn toeleveringsketen. Daarom is de mogelijkheid om met deze grote bedrijven te handelen een groot voordeel van het implementeren van EDI.

EDI-oplossingen verhogen de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van de informatie die tussen bedrijven wordt gedeeld. Na het minimaliseren van handmatige communicatieprocessen door EDI te implementeren, merken bedrijven een afname van fouten en dubbele records. Door informatie rechtstreeks over te dragen tussen uw eigen ERP-systeem en dat van uw partner, zorgt u ervoor dat het nauwkeurig is en voldoet aan de vereisten van uw partner. Dit leidt tot verrijkte relaties met handelspartners en minder late overboekingen of dure terugboekingen.

Het automatisch genereren van verkooporders, facturen, verzendrapporten, enzovoort, maakt het werk voor verkoop- en magazijnmedewerkers eenvoudiger en gemakkelijker. EDI-oplossingen verlenen alleen toegang aan geautoriseerde gebruikers en produceren audittrails om het gebruik te volgen en informatiebeveiliging af te dwingen. Het integreren van een EDI-oplossing met uw ERP-systeem kan andere voordelen opleveren, aangezien integratie de automatisering van aanvullende bedrijfsprocessen mogelijk maakt.

Om de bovengenoemde redenen moeten bedrijven die geïnteresseerd zijn in het verbeteren van de efficiëntie, wendbaarheid en ROI van de toeleveringsketen EDI-technologie onderzoeken.

Bron: Sarosh Sohail

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie