Vraag voor beginners: wat is kunstmatige intelligentie?

Vraag voor beginners: wat is kunstmatige intelligentie?

Kunstmatige intelligentie heeft de laatste tijd grote golven in de media gemaakt met Elon Musk’s OpenAI die professionals verslaat bij DOTA 2 of kunstmatige intelligentie die het periodiek systeem binnen enkele uren opnieuw creëert. Het is onmogelijk om je dag op internet door te komen zonder minstens één artikel tegen te komen dat spreekt over een nieuwe prestatie die in het veld is bereikt. Kunstmatige intelligentie is nu niet zomaar een verre droom, maar is goed geïntegreerd in ons leven en veel online apps en services die we gebruiken, zijn onder meer YouTube en Facebook. Dit maakt het voor ons belangrijk om te begrijpen wat kunstmatige intelligentie is en hoe het werkt als we zo vaak apps en services gebruiken die gebruikmaken van AI om onze ervaring te verbeteren.

Simpel gezegd, kunstmatige intelligentie omvat het creëren van computersystemen die perfect in staat zijn om een ​​aantal taken uit te voeren die gewoonlijk worden geassocieerd met menselijke vermogens, zoals denken, begrijpen, analyseren en meer. Denk aan OpenAI die professionals verslaat bij een game van DOTA 2. Het is een complexe game waarvoor je je moet aanpassen aan de situatie die zich voordoet als en wanneer dat gebeurt. Stel je nu eens voor dat je een computer tegen een mens zet in zo’n scenario waarin de combinaties eindeloos zijn. Hoe gebeurde dit?

De manier waarop computercodes altijd hebben gewerkt, is dat mensen alles voor de computer definiëren en het gewoon aan de computer geven, die vervolgens een zeer beperkt aantal taken kan uitvoeren op basis van de informatie die hij heeft gekregen. Hier is het een mens die alle mogelijkheden definieert. Maar met kunstmatige intelligentie kunnen mensen eenvoudig een systeem ontwikkelen dat zichzelf kan leren om eventuele verdere mogelijkheden te definiëren waar mensen misschien niet aan hadden gedacht.

In plaats van een computer bijvoorbeeld 10 foto’s van een appel te geven en hem vervolgens te vragen een van die appels uit een verzameling foto’s te selecteren, voer je alle mogelijke voorbeelden van een appel in een computer, ongeacht de grootte, vorm en kleur, en “leer” het om patronen te herkennen en voor zichzelf te beslissen of iets een appel is of niet. Facebook gebruikt een zeer vergelijkbare techniek wanneer het tags suggereert op foto’s die u uploadt.

Kunstmatige intelligentie gebruikt enorme hoeveelheden gegevens, berekent patronen in die gegevens en bedenkt vervolgens een manier om de gegevens te gebruiken om een ​​bepaald probleem verder op te lossen. Het kan uiterst nuttig zijn als het gaat om het verhogen van de efficiëntie en tijdwinst, vooral omdat het een stuk sneller is dan mensen en niet moe wordt, het kan veel meer toevoegen aan bestaande intelligentie door nieuwe patronen en oplossingen te vinden, het is een veel nauwkeuriger dan mensen en een van de belangrijkste factoren is dat het uit zichzelf heeft geleerd en gegroeid – dat wil zeggen, het is in staat om zichzelf te leren van bestaande en nieuwe gegevens.

Kunstmatige intelligentie is in een enorm tempo gegroeid en dringt door in een aantal gebieden, waaronder Human Resources, Finance, Law, Education, Security en Healthcare. Dit is vooral mogelijk gemaakt door enorme ontwikkelingen op het gebied van hardware (stel je de rekenkracht voor die nodig is om al die data te analyseren) en deelgebieden als Machine Learning, Deep Learning en Natural Language Processing.

Er is nogal wat discussie geweest over het ethische aspect van kunstmatige intelligentie, met name over de methoden van gegevensverzameling, en over het veiligheidsaspect ervan. Maar het feit blijft dat het een van de meest verbazingwekkende ontdekkingen of ontwikkelingen is die de mensheid ooit heeft bereikt, en het zorgt voor een revolutie in elke sector. Omdat we kosteneffectief en veel efficiënter zijn, kunnen we zeker hopen op enorme vooruitgang.

Bron: Nirmal Patel

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie