Vreemde pelgrims door Gabriel Garcia Marquez

Vreemde pelgrims door Gabriel Garcia Marquez

Tegenwoordig zijn korte verhalen mijn ding, omdat ze allemaal in één keer kunnen worden verslonden.

Strange Pilgrims is een verzameling van twaalf verhalen samengesteld door GG Marquez van zijn reizen in Europa. Laat ik dit benaderen vanuit het constructivisme: de stijl van Marquez maakt altijd gebruik van magisch realisme en de symbolen zijn in elk verhaal aanwezig. De belangrijkste thema’s zijn de dood en de effecten ervan op de levenden, evenals het licht en de afwezigheid ervan. Het veelvoorkomende terugkerende symbool is bloed. Dit doet me denken aan zijn diepgaande gebruik van bloed en bloedingen in Chronicles Of A Death Foretold.

Mijn top vijf verhalen van Strange Pilgrims zijn (dit is belachelijk, met GG Marquez is het onmogelijk om genoegen te nemen met slechts vijf!):

“I Only Came To Use Your Phone” – Maria rijdt alleen naar Barcelona als haar auto kapot gaat en ze meelift met een bus die vrouwen naar een gesticht vervoert. Op hun bestemming wordt aangenomen dat Maria een van hen is.

Maria dos Prazeres- Een bejaarde prostituee wacht op haar dood om aan te komen in haar appartement in Barcelona met haar hond die ze heeft getraind om te huilen bij haar graf.

Doornroosje en het vliegtuig – een heel mooie vrouw zit naast de auteur op een vlucht. Hij wordt volledig gegrepen door haar schoonheid, en hier drukt hij zijn overpeinzingen uit.

The Ghosts of August – Een familie die op vakantie is in Toscane, besluit de nacht door te brengen in een kasteel van een vriend waar de legende zegt dat de bouwer zijn bruid in bed vermoordde voordat hij honden op zichzelf zette. De familie ontdekt dan de waarheid van dit verhaal de volgende ochtend, waar ze wakker worden.

Tramontana- mensen zoeken beschutting tegen de Catalaanse wind die de lokale bevolking de Tramontana noemt, wat de paranormale effecten op iedereen met zich meebrengt.

Ik heb een speciale voorkeur voor deze overlijdensverhalen:

Tramontana

Miss Forbes’ Summer of Happiness- Twee jonge jongens hebben de rust van een rustige zomervakantie totdat een strenge Duitse oppas arriveert.

Light Is Like Water- Twee jonge jongens vragen om een boot in ruil voor hun goede schoolresultaten. Door de afwezigheid van vaarwater breken ze de lampen van hun huis en stroomt het licht als water naar buiten.

The Trail Of Your Blood in Snow-Billy neemt zijn nieuwe vrouw mee naar een ziekenhuis om haar te helpen het bloeden te stoppen van een schaafwond op haar ringvinger van een rozendoorn en hij weet niet dat hij haar nooit meer zal zien.

Marquez regelde de verhalen zelf in de volgorde waarin hij ze schreef. Elk heeft een pelgrimsverhaal te vertellen, in prachtige steden als Rome en Parijs. Natuurlijk laat hij de beste voor het laatst.

Zelfs de proloog heeft het eigen vreemde verhaal van Marquez te vertellen, dat hij zijn eigen begrafenis bezoekt en eindelijk zijn beste vrienden ziet, maar als de begrafenis eenmaal voorbij is, kan hij alleen niet meer weg.

Gabriel José de la Concordia García Márquez is een Colombiaanse romanschrijver, schrijver van korte verhalen, scenarioschrijver en journalist. García Márquez, in zijn geboorteland bekend als “Gabo”, wordt beschouwd als een van de belangrijkste auteurs van de 20e eeuw. In 1982 ontving hij de Nobelprijs voor de Literatuur.

Hij begon als journalist en schreef vele veelgeprezen non-fictiewerken en korte verhalen, maar is vooral bekend om zijn romans, zoals Honderd jaar eenzaamheid (1967) en Liefde in tijden van cholera (1985). Zijn werken hebben veel lovende kritieken en wijdverbreid commercieel succes gekregen, met name voor het populariseren van een literaire stijl die wordt bestempeld als magisch realisme, die magische elementen en gebeurtenissen gebruikt om echte ervaringen te verklaren. Sommige van zijn werken spelen zich af in een fictief dorp genaamd Macondo, en de meeste geven uitdrukking aan het thema eenzaamheid.

-Goed gelezen

“Echte herinneringen leken fantomen, terwijl valse herinneringen zo overtuigend waren dat ze de realiteit vervingen.”

Bij Marquez is de naam van het spel magie en majesteit, waarbij elke pelgrim betoverd tevoorschijn komt.

De volgende op mijn leeslijst is Fahrenheit 451 van Ray Bradbury, tenzij iemand nog een boek wil doneren om te lezen. Wat staat er op jouw leeslijst?

Bron: Raisa Mae H Fernandez

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie