Waarom de vertraging bij de massale introductie van elektrische auto’s?

Waarom de vertraging bij de massale introductie van elektrische auto’s?

Het is een paar jaar geleden dat verschillende elektrische sedans lovende kritieken kregen – met name natuurlijk het Tesla-assortiment.

Ze genereerden niet alleen goede prestatiecijfers, maar zaken als hun actieradius en oplaadtijden leken erop te wijzen dat ze praktisch waren. Zo hoefde iemand niet langer na te denken over het maken van een reis van 500 kilometer in verschillende etappes en over meerdere dagen, om op te laden of om batterijen te wisselen.

Zeg 5 jaar terug en iedereen voorspelde dat we nu allemaal doof zouden zijn door de stilte van onze wegen als alles veranderde in een zacht gezoem. De vreemde auto met verbrandingsmotor zou met afschuw of sympathie worden bekeken en we zouden allemaal schone lucht om ons heen hebben als een voordeel.

Het is echter niet gebeurd. Waarom is dat?

Prijs steekt zijn lelijke kop op

Enkele van de meest bewonderde elektrische auto’s en de auto’s die qua bereik en prestaties vaak het aantrekkelijkst zijn, blijven zeer duur.

Sommige modellen verkopen rond de $ 100k. Zelfs voor grote bedrijven en prestigieuze limousineverhuurbedrijven zijn dit prijzen die ervoor zorgen dat iedereen met zijn ogen knippert bij het lezen van die advertenties.

Toegegeven, er zijn ook meer bescheiden auto’s. Dat is geweldig nieuws, maar dan begint het ingewikkeld te worden in termen van batterijproblemen (lease, eigendom, levensverwachting, omruilperiodes) enzovoort. Sommige commentatoren hebben opgemerkt dat een doctoraat in de wiskunde vereist is om te proberen uit te vinden hoeveel de ‘bottom line’ is en als je daar aankomt, ziet die kleinere auto er plotseling niet zo ‘klein’ uit qua prijs.

Uitvoering

Voor een groot deel van de massamarkt zijn prestaties een secundair probleem. Ja, je kunt kwijlen over de Tesla-S en andere soortgelijke prestigieuze merken die 100 km/u kunnen halen voordat je zelfs maar in de auto bent gestapt, maar in werkelijkheid zijn dergelijke prestaties totaal irrelevant in de meeste rijomgevingen in de stad of buiten de stad.

Het publiek van Joe is misschien enthousiast over de prestatiecijfers van een Ferrari, maar dat betekent niet dat ze er een gaan (of kunnen) kopen.

Wat de typische koper wil weten in termen van prestaties van elektrische auto’s is:

  • Kan dit voertuig steile hellingen aan?

  • Hoe gaat het om met vastgelopen files in termen van stroomverbruik?

  • Wat is zijn bereik voordat hij moet worden opgeladen?

  • Hoe lang duurt het om op te laden?

Verrassend genoeg, hoewel deze vragen niet echt raketwetenschap zijn, zijn harde cijfers niet gemakkelijk te vinden als we naar veel advertenties voor elektrische auto’s kijken. Als je ze wel ziet, beginnen de dingen heel erg te klinken als de ‘oude tijd’ voor elektrische voertuigen.

Er verschijnen hele tabellen met gegevens. Cijfers die bijvoorbeeld zeggen dat het bereik van een auto vóór het opladen 250 mijl/400 km is, klinken misschien niet zo indrukwekkend. Ze klinken zeker een verlies dat weer minder indrukwekkend is (grenst aan eng) als er kleine kanttekeningen bij worden geplaatst door dingen te zeggen als “kan minder zijn in de winter“. Veel gewone kopers zullen bij slecht weer het huis willen verlaten, wetende dat ze er zullen komen – niet met een “laten we afwachten wat er gebeurt” basis.

Veel te veel van de cijfers voor elektrische voertuigen zijn vloeiend grenzend aan etherisch en er zijn gewoon te veel kwalificaties. Een ander voorbeeld zijn oplaadtijden, die vaak een veelvoud aan opties noemen, afhankelijk van wat uw stroombron is. Sommigen lijken redelijk, zeg 3 uur, maar dan realiseer je je dat je niet weet wat de speciale oplader is waarnaar wordt verwezen. Anderen klinken komisch onrealistisch zoals “21 uur uit een normaal stopcontact“.

Probeer je baas uit te leggen dat je morgen te laat komt omdat je auto wordt opgeladen!

complicaties

Een laatste opmerking met betrekking tot remmers bij het massaal gebruik van elektrische auto’s is dat sommige van de advertentiewebsites bijna onbegrijpelijk zijn.

De typische koper van een nieuwe auto op de massamarkt wil duidelijke opties zien met de vermelding “Model X = $”. Natuurlijk begrijpen we allemaal dat sommige dingen configureerbaar zijn, zoals de grootte van de motor, het kleurenschema enzovoort, en ze hebben allemaal gevolgen voor de prijs.

Wat mensen waarschijnlijk niet willen denken, is dat wanneer ze naar hun showroom gaan, ze een QC, ingenieur, statisticus en accountant mee moeten nemen om alle verschillende opties rond batterijen, prestatievariabelen, herlaad tarieven en ga zo maar door.

Totdat elektrische voertuigen goedkoper worden, de reclame en de prijsstelling beter te begrijpen zijn en vooral de oplaadtarieven verbeteren, zal het gebruik ervan waarschijnlijk beperkt blijven tot nichemarktsegmenten.

Bron: Eby M

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie