Waarom je om creativiteit moet geven

Waarom je om creativiteit moet geven

Ik sta er voortdurend versteld van hoe kortzichtig sommige leiders zijn. Laat me je vertellen wat ik bedoel.

Vorige week werd ik geboekt door de CEO van een organisatie die wil dat ik hun jaarlijkse conferentie in oktober keynote. Het thema van de keynote is Produceren onder druk. Nadat we het eens waren geworden over de details voor het keynote-programma, vroeg ik hem: “Wat heb je op de agenda om je team creatiever te laten denken?” (Ik heb een geweldige hands-on breakout-sessie over dit onderwerp waarvan ik dacht dat het goed zou passen.)

“Oh, we hebben al dat creatieve gedoe niet nodig,” zei hij. “We zitten niet echt in een creatieve business. Bovendien wil ik niet dat mijn mensen met clownsneuzen gaan werken en in zitzakken zitten.”

Wauw.

Deze CEO – een zeer succesvolle man – stelt ‘creatief denken’ gelijk aan ‘clownneuzen dragen op het werk’. Dat is droevig. Maar wat nog droeviger is, is dat dit geen ongewone reactie is. Veel leiders zien ‘creatief denken’ als een zoveelste wegwerpbare ‘zachte vaardigheid’.

Dit ondanks het feit dat:

  • De Tesla Model S was het resultaat van “creatief denken”
  • De Hershey-reep met amandelen was het resultaat van “creatief denken”
  • Dubbel boekhouden was het resultaat van “creatief denken”
  • De iPhone was het resultaat van “creatief denken”
  • Landbouw (en zijn bijproduct, beschaving) was het resultaat van ‘creatief denken’.

Ik ben er vrij zeker van dat noch Elon Musk, Milton Hershey, Amatino Manucci, Steve Jobs of Thog Thogson clownneuzen droegen (hoewel Musk en Jobs misschien in zitzakken hebben gezeten). (Ook, hoewel ik niet kan bewijzen dat de man die de landbouw uitvond Thog Thogson heette, kun je niet bewijzen dat hij – of zij – dat niet was.)

Het simpele feit is dat alles wat ooit winst heeft gemaakt voor een bedrijf in de geschiedenis, het resultaat is van creatief denken.

Zachte vaardigheid? Ik denk dat creatief denken de kernvaardigheid is!

En als de druk hoog is – als er serieuze gevolgen op het spel staan ​​- wil je mensen om je heen die creatief kunnen denken. Waarom?

Omdat het niet altijd goed gaat. Je hebt het gezegde gehoord over de ‘best opgestelde plannen’, toch?

Als dingen niet goed gaan, vooral als het resultaat belangrijk is, wil je – nee, je hebt nodig – opties. En, net als de iPhone en de Hershey-bar, zijn opties het resultaat van ‘creatief denken’.

Maar luister, geloof me niet op mijn woord. Huur een exemplaar van Apollo 13 en kijk naar die scène waarin de ingenieurs in Houston een koolstofdioxide-scrubberinterface moesten improviseren om de gestrande astronauten in leven te houden. Het succes van die missie (sorry – spoiler alert!) is wat er gebeurt wanneer druk en creativiteit elkaar kruisen.

Er is geen industrie, geen organisatie en geen team op aarde (of in de ruimte) dat niet kan profiteren van creativiteit.

En er is geen leider op aarde (of in de ruimte) die niet om creativiteit zou moeten geven.

Bron: Bill Stainton

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie