Waarom studenten internet verkiezen boven boeken

Waarom studenten internet verkiezen boven boeken

Of u nu met de bus of de trein reist, na het eten koffie drinkt in uw favoriete koffiebar of gewoon gezellig met uw gezin in de woonkamer een praatje maakt, een stortvloed aan informatie bereikt u via internet. Het is een product van de vindingrijkheid van de mens dat absoluut tijd, ruimte en zwaartekracht tart. De computer, in welke maten en vormen ze ook komen, kent absoluut geen grenzen, aangezien de kracht die hij heeft en doet met ons en ons dagelijks leven niet in cijfers en onbeschrijfelijk kan worden uitgedrukt.

Tegenwoordig is het het favoriete gereedschap van studenten geworden bij hun onderzoeksactiviteiten en wordt het meer geprefereerd dan boeken en bibliotheken. Het internet en de bibliotheek worden beide beschouwd als een enorme opslagplaats van kennis waar een enorme bron van informatie, records en documenten is opgeslagen. Ze hebben allebei hetzelfde doel – namelijk het verstrekken van kennis. Door technologische innovaties is de computer echter in een ongekend tempo bibliotheken en internet gaan vervangen door boeken. De digitale informatietechnologie heeft dus de methoden waarmee docenten en studenten toegang krijgen tot informatie drastisch veranderd.

Waarom verkiezen studenten internet boven boeken? Wat zit erin dat de jeugd eraan verslaafd is als drugsverslaafden die dringend wat injecties nodig hebben? Wat heeft de dramatische daling van het aantal bibliotheekgebruikers veroorzaakt? Kunnen we de toekomst zien waarin bibliotheken volledig worden uitgefaseerd? Sinds het midden van de jaren 90 is de dalende trend in bibliotheekgebruikers goed gedocumenteerd. Uit een gedurende tien jaar uitgevoerd onderzoek bleek dat bibliotheektransacties met ongeveer 21 procent zijn afgenomen, terwijl de oplages zijn gedaald tot 35 procent, evenals de afname van publicaties in gedrukte media.

Een bekende reden waarom internet de voorkeur geniet boven boeken, is vanwege de uniformiteit van de informatie. Omdat bibliotheken niet dezelfde informatie bieden, doet internet dat wel. Een bepaald onderwerp over de geschiedenis van een bepaald land zal bijvoorbeeld van land tot land verschillen en zal afhangen van de auteur van het boek. Een Amerikaanse auteur die bijvoorbeeld voor de geschiedenis van zijn eigen land schrijft, zal meer feitelijke en uitgebreide informatie verschaffen en uitputtend zijn in het verstrekken van feiten in vergelijking met een Aziatische schrijver over de Amerikaanse cultuur.

De universaliteit van de informatie die door het internet wordt verstrekt, is toegankelijk voor individuen uit alle delen van de wereld, wat garandeert dat dezelfde informatie wordt gegeven aan studenten met internetverbindingen van het noordelijk halfrond tot het zuidelijk deel van de wereld, aangezien er geen regionale of lokale versies van informatie. Sterker nog, de informatie is algemeen voor iedereen, zelfs als het internet in meerdere talen is vertaald.

Laptops en desktopcomputers en mobiele telefoons die geschikt zijn voor internet hebben internet overal ter wereld toegankelijk gemaakt. Of je nu aan het lunchen bent of in de bus zit, informatie kan worden geraadpleegd in vergelijking met naar de bibliotheken gaan waar elementen als tijd en energie worden overwogen. De computers voorzagen inderdaad in een multitasking-methode die bibliotheken niet bieden. Verder geeft internet binnen enkele seconden na navigatie informatie naar links, wat boeken niet doen.

Bron: Greg Pierce

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie