Waarom we financiële geletterdheid op school moeten onderwijzen

Waarom we financiële geletterdheid op school moeten onderwijzen

Weinig ouders van leerlingen op de lagere school, middelbare school of universiteit zouden het oneens zijn als je zei; we moeten elementaire economie en financiële geletterdheid onderwijzen als verplichte onderdelen van ons onderwijssysteem, en toch doen we dat niet? Waarom – nou, dat was de vraag die onlangs naar voren werd gebracht bij onze denktank. Wat kunnen we de kinderen leren?

Hoe zit het met het balanceren van een chequeboek, het berekenen van enkelvoudige rente en aflossing, en hoe zit het met persoonlijke budgettering en problemen met creditcardschulden? Hoe zit het met de afwegingen van studieleningen voor collegegeld – oeps? Is dat een taboe – sorry, maar waarom niet, waarom zou iets verboden zijn. Laten we praten, zullen we.

Zie je, een denktanktype was het met me eens en zei dat hij het principe leuk vond en verbaasd was dat het niet al deel uitmaakte van het curriculum. Natuurlijk vertelde hij me ook dat mijn ideeën over ‘het in evenwicht brengen van een chequeboek’ een beetje archaïsch waren; “Serieus? Hoeveel mensen gebruiken nog steeds cheques – hebben er dit decennium nog geen uitgeschreven.”

Oké, dat geef ik toe, nog steeds zijn de principes van het kijken naar een bankafschrift van waarde. Interessant genoeg heb ik dit jaar maar een handvol cheques uitgeschreven als ik erover nadenk.

Nog een paar punten – in de VS zien we 1,3 biljoen dollar aan uitstaande collegegeldschuld – 40% over 90 dagen achterstallig, de meeste van die studenten zullen uiteindelijk in gebreke blijven, erger hoe dan ook, ze zijn economisch tot slaaf gemaakt omdat die schuld niet kan worden kwijtgescholden door faillissement, althans nog niet, Democraten willen vergeven en uiteindelijk gratis collegegeld geven, toch werden die leningen onverstandig aangegaan.

Nog een uitdaging Autoleningen, geen rente, geen betalingen tot volgend jaar en leningen aan mensen met een zeer ondermaats krediet, dat is weer een teken van slechte besluitvorming. Wat als die mensen meer kennis hadden over rente, leningen en geld?

Toen mensen in de aanloop naar de financiële crisis van 2008 ARM Home Loans afsloten, zeiden velen dat ze niet begrepen wat ze tekenden. Misschien deden ze dat wel, maar ze gebruikten dat hoe dan ook als excuus, ze hadden moeten weten waar ze mee bezig waren en waar ze aan begonnen.

Waarom hebben we zo’n haast om de volgende generatie economisch tot slaaf te maken met schulden? Ze komen van de universiteit en kunnen geen auto kopen, een bedrijf starten of een huis kopen, hoe helpt dat onze economie vooruit? Er is iets mis, en het is iets dat we kunnen oplossen door simpelweg financiële geletterdheid aan te leren, wat net zo belangrijk is voor succes in het leven als wiskunde, wetenschap, lezen en schrijven. Overweeg dit alstublieft.

Bron: Lance Winslow

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie