Waarom zou ik DITM-opties kopen?

Waarom zou ik DITM-opties kopen?

Wie zou de mogelijkheid om aandelen voor de halve prijs te kopen afslaan? Vooral wanneer de kans op winst precies hetzelfde is en de kans op verlies wordt gehalveerd. Dit is precies het voordeel van het handelen in DITM (Deep-in-the-Money) opties. Door een optie te kopen als een proxy voor een aandeel, maar tegen ongeveer de helft van de prijs, kunt u profiteren van de volledige omvang van een marktbeweging. Doordat uw initiële investering lager is, wordt uw risico kleiner. Omdat u echter hetzelfde rendement krijgt als wanneer u de aandelen had gekocht, wordt uw rendement op uw investering verdubbeld.

Veel handelaren blijven weg van optiehandel, omdat dit vaak als gokken wordt gezien. Een handelaar zal een goedkope OTM-optie (Out-of-the-Money) kopen, in de hoop dat een marktbeweging de optie in een waanzinnig winstgevende transactie zal veranderen. Het is waar dat de handel in opties vaak meer wordt gedreven door hebzucht dan door een goede strategie, en dat vanwege de hefboomwerking die bij de handel in opties betrokken is, het veel riskanter is. Als optiehandel echter gebaseerd is op een goed geplande strategie, hoeft het niet riskant of een gok te zijn.

DITM-optiehandel is een heel ander spel – het kan niet in hetzelfde risiconiveau worden ingedeeld als andere soorten optiehandel. Het heeft zelfs een lager risicoprofiel dan gewone aandelenhandel. De reden hiervoor is het krachtige wapen van DELTA, een van de zogenaamde “grieken”. Delta is een term die de mate beschrijft waarin een optieprijs zal stijgen ten opzichte van de prijs van het onderliggende aandeel. Stel bijvoorbeeld dat de Delta van een call-optie op aandeel XYZ 50% is. Als XYZ in waarde stijgt met $ 1,00, stijgt de prijs van de optie met ongeveer $ 0,50. Dat wil zeggen, 50% van de marktbeweging wordt vastgelegd. DITM-opties hebben doorgaans een Delta van 90% of meer, wat betekent dat meer dan 90% van een marktbeweging kan worden vastgelegd. De truc is dat de kosten van de optie meestal ongeveer de helft van de prijs van het aandeel bedragen.

Dit betekent dat als een handelaar 100 eenheden XYZ-aandelen wil kopen voor $ 20 per stuk, zijn totale investering $ 2.000 is. Als de voorraad omhoog gaat naar $ 22, kan hij verkopen voor een winst van $ 200, wat een ROI van 10% vertegenwoordigt. In dit voorbeeld zou onze handelaar echter één calloptie kunnen kopen (die 100 aandelen vertegenwoordigt). De kosten zouden ongeveer $ 1.000 zijn, als de Delta bijna 100% is. Als het aandeel naar $ 22 zou stijgen, zou hij exact dezelfde zet van $ 200 vastleggen. Omdat zijn initiële investering de helft is van die van een aandelenhandel, is zijn ROI nu 20% – precies het dubbele.

Er zijn slechts drie nadelen aan het verhandelen van DITM-opties. De eerste is dat dividenden alleen worden uitbetaald op aandelen die daadwerkelijk in bezit zijn, niet op de optie om de aandelen te kopen. De tweede is dat opties altijd een vervaldatum hebben, en dus als de marktbeweging niet is vastgelegd op het moment van expiratie, moet de optie worden verkocht, anders verloopt deze waardeloos. De derde is dat de makelaarskosten voor opties iets hoger zijn dan voor gewone aandelenaankopen.

Het verhandelen van DITM-opties is een zeer effectieve strategie die gelijk staat aan swing trading, day trading of momentum trading. Het is niet geschikt voor langetermijnhandelaren, maar het is een uiterst nuttige manier om op kortere termijn in aandelen te handelen met de helft van het risico en het dubbele van het potentiële rendement.

Bron: Rob Forbes

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie