Wat is Android? Hoe Android is ontstaan

Wat is Android? Hoe Android is ontstaan

Android is een op Linux gebaseerd besturingssysteem voor mobiele apparaten, ontwikkeld door de Open Handset Alliance onder leiding van Google. Android wordt voornamelijk gebruikt in smartphone- en tabletcomputers. Android is open source, dat wil zeggen dat de functies ervan kunnen worden uitgebreid om nieuwe technologieën op te nemen zodra deze zich voordoen.

Android, Inc. is opgericht door Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sear en Chris White in Palo Alto, Californië. Op 17 augustus 2005 verwierf Google Android Inc. waardoor het een dochteronderneming werd van Google Inc.

Op 5 november 2007 kondigde de Open Handset Alliance publiekelijk hun eerste product aan, Android, een platform voor mobiele apparaten gebouwd op Linux-kernelversie 2.6.

Android biedt een breed spectrum aan applicaties en diensten aan de gebruiker. Gebruikers kunnen hun mobiele telefoons volledig aanpassen aan hun interesses. De eerste mobiele telefoon die Android heeft gebruikt, was de HTC Dream, uitgebracht op 22 oktober 2008.

Hier zijn enkele functies van het Android-besturingssysteem:.

 1. Lay-out: De lay-out is voornamelijk gebaseerd op VGA, 2D grafische bibliotheek en 3D grafische bibliotheek op basis van OpenGL ES 2.0.
 2. Opslag: Voor gegevensopslag wordt SQLite gebruikt.
 3. Connectiviteit: Android ondersteunt GSM/EDGE, IDEN, CDMA, EV-DO, UMTS, Bluetooth, Wi-Fi, LTE, NFC en WiMAX-connectiviteitstechnologieën.
 4. Meertalige ondersteuning: Het ondersteunt meerdere talen.
 5. Berichten: Android ondersteunt SMS en MMS, inclusief tekstberichten met schroefdraad en Cloud to Device Messaging (C2DM).
 6. Webbrowser: Het is voornamelijk gebaseerd op de open-source WebKit-layout-engine en Chrome’s V8 JavaScript-engine.
 7. Java-ondersteuning: De meeste applicaties zijn geschreven in Java, maar ze draaien op Dalvik, een gespecialiseerde virtuele machine die speciaal is ontworpen voor Android.
 8. Media-ondersteuning: Android ondersteunt WebM, H.263, H.264, MPEG-4 SP, AMR, AMR-WB, AAC, HE-AAC, MP3, MIDI, Ogg Vorbis, FLAC, WAV, JPEG, PNG, GIF, BMP en WebP media formaten.
 9. Hardware-ondersteuning: Het kan een breed scala aan hardware ondersteunen, waaronder video-/fotocamera’s, touchscreens, GPS, versnellingsmeters, gyroscopen, barometers, magnetometers, speciale spelbesturingen, nabijheids- en druksensoren, thermometers, versnelde 2D-bit-blits en versnelde 3D-graphics.
 10. Multitasking: Android ondersteunt multitasking.
 11. Multi touch: Het ondersteunt native multi-touch, maar was eerder uitgeschakeld op kernelniveau. Er is een update uitgebracht door Google die multi-touch native mogelijk maakt.
 12. Externe ondersteuning: Nu ondersteunen de meeste Android-apparaten een microSD-slot en kunnen ze een microSD-kaart lezen die is geformatteerd met het FAT32-, Ext3fs- of Ext4fs-bestandssysteem.

Er zijn miljoenen applicaties beschikbaar voor Android die kunnen worden gedownload van Google Play, voorheen Android Market. De nieuwste versie die beschikbaar is voor telefoons is Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich.

Bron: Mvir Singh

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie