Wat is Bitcoin en is het een goede investering?

Wat is Bitcoin en is het een goede investering?

Bitcoin (BTC) is een nieuw soort digitale valuta – met cryptografische sleutels – die gedecentraliseerd is naar een netwerk van computers dat door gebruikers en miners over de hele wereld wordt gebruikt en niet wordt beheerd door een enkele organisatie of overheid. Het is de eerste digitale cryptocurrency die de aandacht van het publiek heeft getrokken en wordt geaccepteerd door een groeiend aantal handelaren. Net als andere valuta’s kunnen gebruikers de digitale valuta gebruiken om goederen en diensten online te kopen, evenals in sommige fysieke winkels die het als betaalmiddel accepteren. Valutahandelaren kunnen ook Bitcoins verhandelen op Bitcoin-uitwisselingen.

Er zijn een aantal grote verschillen tussen Bitcoin en traditionele valuta (bijv. Amerikaanse dollar):

  1. Bitcoin heeft geen gecentraliseerde autoriteit of verrekenkamer (bijv. overheid, centrale bank, MasterCard of Visa-netwerk). Het peer-to-peer betalingsnetwerk wordt beheerd door gebruikers en miners over de hele wereld. De valuta wordt rechtstreeks via internet rechtstreeks tussen gebruikers overgedragen zonder tussenkomst van een verrekenkantoor. Hierdoor zijn de transactiekosten veel lager.
  2. Bitcoin wordt gemaakt via een proces dat “Bitcoin-mining” wordt genoemd. Mijnwerkers over de hele wereld gebruiken mijnbouwsoftware en computers om complexe bitcoin-algoritmen op te lossen en Bitcoin-transacties goed te keuren. Ze worden beloond met transactiekosten en nieuwe Bitcoins die zijn gegenereerd door het oplossen van Bitcoin-algoritmen.
  3. Er is een beperkt aantal Bitcoins in omloop. Volgens Blockchain waren er op 20 december 2013 ongeveer 12,1 miljoen in omloop. De moeilijkheid om Bitcoins te minen (algoritmen op te lossen) wordt moeilijker naarmate er meer Bitcoins worden gegenereerd en het maximale aantal in omloop is beperkt tot 21 miljoen. De limiet wordt pas rond het jaar 2140 bereikt. Dit maakt Bitcoins waardevoller naarmate meer mensen ze gebruiken.
  4. Een openbaar grootboek genaamd ‘Blockchain’ registreert alle Bitcoin-transacties en toont de respectieve bezit van elke Bitcoin-eigenaar. Iedereen heeft toegang tot het grootboek om transacties te verifiëren. Dit maakt de digitale valuta transparanter en voorspelbaarder. Wat nog belangrijker is, de transparantie voorkomt fraude en dubbele besteding van dezelfde Bitcoins.
  5. De digitale valuta kan worden verkregen via Bitcoin-mining of Bitcoin-uitwisselingen.
  6. De digitale valuta wordt geaccepteerd door een beperkt aantal handelaren op internet en in sommige fysieke winkels.
  7. Bitcoin-portefeuilles (vergelijkbaar met PayPal-accounts) worden gebruikt voor het opslaan van Bitcoins, privésleutels en openbare adressen en voor het anoniem overdragen van Bitcoins tussen gebruikers.
  8. Bitcoins zijn niet verzekerd en worden niet beschermd door overheidsinstanties. Daarom kunnen ze niet worden teruggevonden als de geheime sleutels worden gestolen door een hacker of verloren gaan aan een defecte harde schijf, of als gevolg van de sluiting van een Bitcoin-uitwisseling. Als de geheime sleutels verloren gaan, kunnen de bijbehorende Bitcoins niet worden teruggevonden en zouden ze uit omloop zijn. Bezoek deze link voor een FAQ over Bitcoins.

Ik geloof dat Bitcoin meer acceptatie zal krijgen van het publiek omdat gebruikers anoniem kunnen blijven terwijl ze online goederen en diensten kopen, transactiekosten zijn veel lager dan creditcardbetalingsnetwerken; het grootboek is voor iedereen toegankelijk, waarmee fraude kan worden voorkomen; het valutaaanbod is beperkt tot 21 miljoen en het betalingsnetwerk wordt beheerd door gebruikers en miners in plaats van door een centrale autoriteit.

Ik denk echter niet dat het een geweldig investeringsvehikel is, omdat het extreem volatiel en niet erg stabiel is. De bitcoin-prijs groeide bijvoorbeeld van ongeveer $ 14 tot een piek van $ 1.200 USD dit jaar voordat hij op het moment van schrijven daalde tot $ 632 per BTC.

Bitcoin steeg dit jaar omdat beleggers speculeerden dat de valuta een bredere acceptatie zou krijgen en dat deze in prijs zou stijgen. De valuta kelderde in december met 50% omdat BTC China (de grootste Bitcoin-operator van China) aankondigde dat het vanwege overheidsvoorschriften geen nieuwe stortingen meer kon accepteren. En volgens Bloomberg verbood de Chinese centrale bank financiële instellingen en betalingsbedrijven om bitcoin-transacties af te handelen.

Bitcoin zal in de loop van de tijd waarschijnlijk meer publieke acceptatie krijgen, maar de prijs is extreem volatiel en erg gevoelig voor nieuws – zoals overheidsvoorschriften en -beperkingen – die een negatieve invloed kunnen hebben op de valuta.

Daarom raad ik beleggers niet aan om in Bitcoins te investeren, tenzij ze zijn gekocht voor minder dan $ 10 USD per BTC, omdat dit zou zorgen voor een veel grotere veiligheidsmarge.

Anders geloof ik dat het veel beter is om te beleggen in aandelen met sterke fundamentals, evenals geweldige zakelijke vooruitzichten en managementteams, omdat de onderliggende bedrijven intrinsieke waarden hebben en voorspelbaarder zijn.

Openbaarmaking: Victor Liang heeft geen posities in Bitcoins en is niet van plan om zijn positie in de komende 72 uur te wijzigen.

Bron: Victor Liang

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie