Wat is Bitcoin, hoe is het anders dan “echt” geld en hoe kan ik er wat van krijgen?

Wat is Bitcoin, hoe is het anders dan “echt” geld en hoe kan ik er wat van krijgen?

Bitcoin is een virtuele valuta. Het bestaat niet in de fysieke vorm waarin de valuta en munt waarin we gewend zijn, bestaan. Het bestaat niet eens in een fysieke vorm als Monopoly-geld. Het zijn elektronen – geen moleculen.

Maar bedenk eens hoeveel geld u persoonlijk omgaat. U krijgt een salaris dat u naar de bank brengt – of het wordt automatisch gestort zonder dat u het papier ziet waarop het niet is afgedrukt. U gebruikt vervolgens een bankpas (of een chequeboek, als u old school bent) om toegang te krijgen tot die fondsen. In het beste geval zie je 10% ervan in contanten in je zak of in je portemonnee. Het blijkt dus dat 90% van de fondsen die u beheert virtueel zijn – elektronen in een spreadsheet of database.

Maar wacht even – dat zijn Amerikaanse fondsen (of die van welk land u ook vandaan komt), veilig op de bank en gegarandeerd door het volledige vertrouwen van de FDIC tot ongeveer $ 250K per account, toch? Nou, niet precies. Uw financiële instelling kan mogelijk slechts 10% van haar deposito’s in deposito houden. In sommige gevallen is het minder. Het leent de rest van uw geld uit aan andere mensen voor maximaal 30 jaar. Het brengt ze kosten in rekening voor de lening, en rekent jou voor het voorrecht om ze het uit te laten lenen.

Hoe wordt geld gecreëerd?

Uw bank kan geld creëren door het uit te lenen.

Stel dat u $ 1.000 stort bij uw bank. Ze lenen er dan $ 900 van uit. Plots heb je $ 1000 en iemand anders $ 900. Op magische wijze zweeft er $ 1900 rond waar er voorheen slechts een mille was.

Stel nu dat uw bank in plaats daarvan 900 van uw dollars aan een andere bank leent. Die bank leent op haar beurt 810 dollar aan een andere bank, die vervolgens 720 dollar aan een klant leent. poef! $ 3.430 in een oogwenk – bijna $ 2500 gecreëerd uit het niets – zolang de bank de regels van de centrale bank van uw regering volgt.

Het creëren van Bitcoin is net zo verschillend van het creëren van bankfondsen als contant geld van elektronen. Het wordt niet gecontroleerd door de centrale bank van een overheid, maar eerder door consensus van zijn gebruikers en knooppunten. Het wordt niet gemaakt door een beperkte munt in een gebouw, maar eerder door gedistribueerde open source software en computergebruik. En het vereist een vorm van daadwerkelijk werk voor de schepping. Daarover binnenkort meer.

Wie heeft BitCoin uitgevonden?

De eerste BitCoins bevonden zich in een blok van 50 (het “Genesis Block”) gemaakt door Satoshi Nakomoto in januari 2009. Aanvankelijk had het niet echt enige waarde. Het was gewoon een speeltje van een cryptograaf, gebaseerd op een paper dat twee maanden eerder door Nakomoto was gepubliceerd. Nakotmoto is een schijnbaar fictieve naam – niemand lijkt te weten wie hij of zij of zij is/zijn.

Wie houdt het allemaal bij?

Nadat het Genesis-blok was gemaakt, zijn sindsdien BitCoins gegenereerd door het bijhouden van alle transacties voor alle BitCoins als een soort grootboek. De nodes / computers die de berekeningen op het grootboek doen, worden hiervoor beloond. Voor elke reeks succesvolle berekeningen wordt het knooppunt beloond met een bepaalde hoeveelheid BitCoin (“BTC”), die vervolgens nieuw wordt gegenereerd in het BitCoin-ecosysteem. Vandaar de term “BitCoin Miner” – omdat het proces nieuwe BTC creëert. Naarmate het aanbod van BTC toeneemt en het aantal transacties toeneemt, wordt het werk dat nodig is om het grootboek bij te werken moeilijker en complexer. Als gevolg hiervan is het aantal nieuwe BTC in het systeem ontworpen om wereldwijd ongeveer 50 BTC (één blok) per 10 minuten te zijn.

Hoewel de rekenkracht voor het minen van BitCoin (en voor het bijwerken van het grootboek) momenteel exponentieel toeneemt, neemt ook de complexiteit van het wiskundige probleem (dat overigens ook een zekere mate van gissen vereist) of “bewijs” dat nodig is om te minen, toe. BitCoin en om de transactieboeken op elk willekeurig moment te vereffenen. Het systeem genereert dus nog steeds slechts elke 10 minuten een blok van 50 BTC, of ​​2106 blokken elke 2 weken.

Dus in zekere zin houdt iedereen het bij – dat wil zeggen, alle knooppunten in het netwerk houden de geschiedenis van elke afzonderlijke BitCoin bij.

Hoeveel is er en waar is het?

Er is een maximum aantal BitCoin dat ooit kan worden gegenereerd, en dat aantal is 21 miljoen. Volgens de Khan Academy zal het aantal naar verwachting rond het jaar 2140 uitkomen.

Vanaf vanmorgen waren er 12,1 miljoen BTC in omloop

Uw eigen BitCoin worden bewaard in een bestand (uw BitCoin-portemonnee) in uw eigen opslag – uw computer. Het bestand zelf is het bewijs van het aantal BTC dat je hebt, en het kan met je meebewegen op een mobiel apparaat.

Als dat bestand met de cryptografische sleutel in uw portemonnee verloren gaat, gaat uw voorraad BitCoin-geld ook verloren. En je krijgt het niet terug.

Hoeveel is het waard?

De waarde varieert op basis van hoeveel mensen denken dat het waard is – net als bij het inwisselen van ‘echt geld’. Maar omdat er geen centrale autoriteit is die probeert de waarde rond een bepaald niveau te houden, kan deze dynamischer variëren. De eerste BTC waren destijds eigenlijk niets waard, maar die BTC bestaan ​​nog steeds. Op 11 december 2013 om 11.00 uur was de openbare waarde $ 906,00 US per BitCoin. Toen ik klaar was met het schrijven van deze zin, was het $ 9000,00. Rond het begin van 2013 was de waarde ongeveer $ 20,00 US. Op 27 november 2013 werd het gewaardeerd op meer dan $ 1.000,00 US per BTC. Dus het is momenteel nogal volatiel, maar het zal naar verwachting tot rust komen.

De totale waarde van alle BitCoin – vanaf de periode aan het einde van deze zin – is ongeveer 11 miljard dollar.

Hoe kan ik wat voor me halen?

Ten eerste moet je een BitCoin-portemonnee hebben. Dit artikel bevat links om er een te krijgen.

Dan is een manier om wat te kopen van een ander privéfeest, zoals deze jongens op Bloomberg TV. Een manier is om wat op een beurs te kopen, zoals Mount Gox.

En tot slot, een manier is om veel computerkracht en elektriciteit aan het proces te besteden en een BitCoin-mijnwerker te worden. Dat valt ver buiten het bestek van dit artikel. Maar als je een paar duizend extra dollars rondslingert, kun je nogal een tuig krijgen.

Hoe kan ik het besteden?

Er zijn honderden handelaren van alle soorten en maten die BitCoin als betaling aannemen, van cafés tot autodealers. Er is zelfs een BitCoin-geldautomaat in Vancouver, British Columbia om uw BTC om te zetten in contanten in Vancouver, BC.

En dus?

Geld heeft een lange geschiedenis – millennia lang. Een enigszins recente legende vertelt ons dat Manhattan Island werd gekocht voor wampum – schelpen en dergelijke. In de beginjaren van de Verenigde Staten drukten verschillende banken hun eigen valuta. Tijdens een recent bezoek aan Salt Spring Island in British Columbia, heb ik geld uitgegeven dat alleen goed was op het mooie eiland. Het gemeenschappelijke thema hiervan was een vertrouwensovereenkomst tussen de gebruikers dat die specifieke valuta waarde had. Soms was die waarde direct gekoppeld aan iets solides en fysieks, zoals goud. In 1900 koppelden de VS hun valuta rechtstreeks aan goud (de “Gouden Standaard”) en in 1971 beëindigden ze die band.

Nu wordt valuta verhandeld zoals elke andere grondstof, hoewel de valutawaarde van een bepaald land kan worden verhoogd of verlaagd door acties van hun centrale bank. BitCoin is een alternatieve valuta die ook wordt verhandeld en waarvan de waarde, net als die van andere grondstoffen, wordt bepaald door middel van handel, maar wordt niet opgehouden of verminderd door de actie van een bank, maar eerder rechtstreeks door de acties van haar gebruikers. Het aanbod is echter beperkt en bekend, en (in tegenstelling tot fysieke valuta) is dat ook de geschiedenis van elke afzonderlijke BitCoin. De waargenomen waarde is, net als alle andere valuta, gebaseerd op het nut en het vertrouwen ervan.

Als een vorm van valuta is BitCoin niet bepaald iets nieuws in Creation, maar het is zeker een nieuwe manier om geld te creëren.

Bron: Steve Burgess

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie