Wat is een persoonlijke VPN?

Wat is een persoonlijke VPN?

Inleiding tot wifi

Wifi is een draadloze netwerktechnologie die over de hele wereld wordt gebruikt. Een wifi- of draadloos netwerk maakt gebruik van radiogolven, net zoals mobiele telefoons, televisies en radio’s. In een wifi-netwerk maken computers met wifi-netwerkkaarten draadloos verbinding met een draadloos toegangspunt of ‘router’. De router is verbonden met internet via een kabel- of DSL-modem. Elke gebruiker binnen een straal van 300 voet of zo van het toegangspunt kan vervolgens verbinding maken met internet. Wifi-netwerken kunnen open zijn, waar iedereen toegang toe heeft, of gesloten, waarbij gebruikers een wachtwoord nodig hebben om toegang te krijgen. Een gebied met openbare draadloze toegang wordt a draadloze hotspot.

Als je onlangs in een luchthaven, Starbucks, bibliotheek of hotel bent geweest, is de kans groot dat je midden in een draadloos netwerk zit. Volgens de Wi-Fi Alliance is wifi actief in meer dan 750.000 hotspots over de hele wereld. Binnenkort zullen wifi-netwerken zo wijdverbreid zijn dat u vanaf vrijwel elke locatie draadloos toegang kunt krijgen tot internet. Waarschijnlijk heb je thuis een draadloze router/toegangspunt die gebruikmaakt van exact dezelfde technologie.

De inherente zwakke punten van wifi

Velen van ons gaan ervan uit dat het gebruik van een wifi-netwerk in een hotel of luchthaven hetzelfde is als inloggen op ons netwerk thuis of op kantoor. Maar de risico’s van het gebruik van wifi-netwerken in een hotel of luchthaven zijn exponentieel groter dan die thuis of in een zakelijke omgeving. Zakenreizigers die verbinding willen maken met elk netwerk dat gratis internettoegang biedt, zijn bijzonder kwetsbaar voor dergelijke aanvallen.

Het is letterlijk onmogelijk om de veilige netwerken van de slechte te onderscheiden. Draadloos afluisteren is overal mogelijk. Slechts een klein percentage van de openbare netwerken voorkomt draadloos afluisteren, en veel netwerken laten wifi-gebruikers volledig verantwoordelijk voor de beveiliging van hun laptop, met uitgebreide of volledige blootstelling aan bestanden en diensten.

Persoonlijke VPN’s en waarvoor ze worden gebruikt

De beste manier om uw gevoelige informatie te beschermen, is door een Virtual Private Network of VPN te gebruiken, dat de gegevens die van en naar uw laptop worden verplaatst, versleutelt. De encryptie beschermt alle uw internetcommunicatie wordt onderschept door anderen in wifi-hotspots. Bovendien kunnen persoonlijke VPN’s voorkomen dat hackers verbinding maken met uw laptop en uw gegevensbestanden stelen.

Een persoonlijke VPN beveiligt en privatiseert gegevens op internet door een versleutelde ‘tunnel’ te bouwen. Gegevens gaan door deze tunnel, beschermd tegen iedereen die het probeert te onderscheppen. Zelfs als de gegevens worden onderschept, zijn ze hopeloos vervormd en nutteloos voor iedereen zonder de sleutel om ze te decoderen.

De meeste grote bedrijven hebben een bedrijfsondersteunende VPN om bedrijfscommunicatie te beschermen. PRIVATE WiFiTM biedt dezelfde mogelijkheden voor particulieren, zakenreizigers en kleine en middelgrote ondernemingen.

Bron: Jared Howe

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie