Wat is financiële overcommitment?

Wat is financiële overcommitment?

Voor de introductie van gemakkelijk beschikbare kredietfaciliteiten was budgetbeheer vrij eenvoudig, je had het geld of niet. Elke grote aankoop werd voorafgegaan door een voldoende lange periode die nodig was om voldoende geld te sparen. Tegenwoordig maken consumenten zich echter meer zorgen over het beschikbare krediet dan over het saldo op de spaarrekening. Hoewel creditcards en leningen een bodemloze bron van geld lijken te zijn, is de waarheid dat zelfs degenen met de beste kredietgeschiedenis soms het slachtoffer worden van te hoge uitgaven en door kredietreferentiebureaus worden bestempeld als ‘overcommitted’.

Wat kan overcommitment veroorzaken? In zeer eenvoudige bewoordingen vindt overcommitment plaats wanneer geldschieters denken dat u meer hebt geleend dan veilig kan worden afbetaald met uw bestaande inkomen. Afhankelijk van uw kredietgeschiedenis kan dit worden veroorzaakt door een hypotheek en meerdere kredietfaciliteiten, maar soms kan zelfs een maximale creditcard ervoor zorgen dat u geen geld meer kunt lenen. Elk geval is anders en hangt grotendeels af van drie factoren: kredietgeschiedenis, inkomen en gebruikte kredietlijnen.

Hoe weet u dat kredietverstrekkers u als overcommitteerd bestempelden? Het meest voor de hand liggende teken is dat er geen krediet meer wordt verleend. Zoals bij de meeste financiële diensten is dit proces niet transparant en laat het banken hierin veel beslissingsbevoegdheid. Houd er rekening mee dat de meeste kredietverstrekkers verschillende aanvraagcriteria hebben en dat zelfs als u bent geaccepteerd voor een creditcard met hoge rente of een andere lening, er nog steeds risico’s aan verbonden zijn. Je bent misschien overbelast zonder het te beseffen. Een lage inkomens-tot-kredietverhouding schrikt banken misschien niet af omdat ze berekend risico nemen – maar kunt u het risico nemen serieus overcommitteerd te raken? Tenzij je een echt goed afbetalingsplan en geldbeheervaardigheden hebt, is overcommitment een eenrichtingsweg naar enorme schulden en zelfs faillissement.

Hoe voorkom je dat je overbelast raakt? Het is heel eenvoudig, uw schulden terugbetalen of beheren om de maandelijkse aflossingen te verlagen en de last op de kredietscore te verminderen. In het geval van eenvoudige creditcardschulden zou de beste optie zijn om de broekriem even aan te halen of een extra parttime baan te nemen en zoveel mogelijk terug te betalen. Leningen op lange termijn kunnen echter moeilijker te beheren zijn. Een autolening bijvoorbeeld, hoewel herfinancierbaar in theorie, blijkt een nogal statische verplichting te zijn omdat voertuigen na aankoop snel afschrijven. Hypotheken daarentegen kunnen vrij gemakkelijk worden geherfinancierd, op voorwaarde dat de lener voldoende eigen vermogen heeft om een ​​betere deal te sluiten met de nieuwe geldschieter.

Net als bij schulden, kan overcommitment ten koste van alles beter worden vermeden. Het verwijderen van overmatige verplichtingen uit uw kredietgeschiedenis kan een vermoeiend en langdurig proces zijn, maar het moet gebeuren – dus laat het niet voor later, maar handel nu.

Bron: Gustaw Lok

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie