Wat is het internet der dingen (Iot)

Wat is het internet der dingen (Iot)

Slimme verbonden apparaten, alomtegenwoordige draadloze connectiviteit en schaalbare cloudgebaseerde computing hebben het platform voor het internet der dingen (IoT) gecreëerd. Deze IoT-platforms stellen organisaties in staat om hun activiteiten te monitoren, controleren, optimaliseren en automatiseren op manieren die voorheen ondenkbaar waren. In veel sectoren verstoort het internet der dingen traditionele bedrijfsmodellen, waardoor bedrijven om het fundamentele vragen.

Dit leidt ertoe dat veel organisaties uit de particuliere en publieke sector zich afvragen hoe ze IoT kunnen gebruiken om nieuwe bronnen van waarde te creëren. Sommigen gebruiken het om nieuwe operationele efficiëntie te leveren. Beheer van activa op afstand stelt organisaties in staat om activa in realtime te volgen en veel efficiënter gebruik te maken van hun veldteams. Voorspellend onderhoud vermindert de uitvaltijd door onderdelen te vervangen voordat ze defect raken. Realtime analyses helpen werknemers om betere beslissingen te nemen. En slimme IoT-systemen kunnen repetitieve en voorspelbare processen automatiseren.

IoT-systemen

Het Internet of Things breidt internetconnectiviteit uit van meer dan traditionele apparaten zoals desktop- en laptopcomputers, smartphones en tablets tot een breed scala aan apparaten en alledaagse dingen die gebruik maken van ingebouwde technologie om te communiceren en te communiceren met de externe omgeving, allemaal via internet.

Maar op dit moment is er een breed scala aan technologie die nauwkeurig kan worden omschreven als het mogelijk maken van IoT. Alleen op netwerkniveau zijn er Bluetooth, Bluetooth LE, ZigBee, RFID, Wi-Fi, mobiel, Z-Wave, 6LowPAN, Thread, NFC, Sigfox, Neul, LoRaWAN, Alljoyn, IoTivity, Weave, Homekit, MQTT, CoAP, JSON-LD en nog veel meer die een rol kunnen en zullen spelen bij IoT-implementaties.

IoT-toepassingen

IoT-systemen hebben applicatie-ontwikkeling in verschillende sectoren dankzij hun unieke flexibiliteit en het vermogen om in elke omgeving geschikt te zijn. Ze verbeteren gegevensverzameling, automatisering, operaties en nog veel meer via slimme apparaten en krachtige ondersteunende technologie.

IoT is overal, maar er zijn zeker een paar branches waar het vaker voorkomt. De zware industrie is misschien wel de sector die het langst met IoT-concepten werkt, dankzij SCADA en robotica, en heeft zijn eigen subtype van IoT: industrieel IoT, of vaak alleen IIoT. Het delen van gegevens voor onderhouds- en operationele doeleinden maakt industriële apparatuur een stuk responsiever en nuttiger en creëert ook een veel veiligere werkomgeving.

IoT-beveiliging

IoT-beveiliging is het werkterrein dat zich bezighoudt met het beveiligen van verbonden apparaten en netwerken in het internet der dingen (IoT). Het eerste waar de meeste mensen aan denken als ze aan IoT-beveiliging denken, is versleuteling. Als jij een van die mensen bent, maak je dan geen zorgen, je hebt niet helemaal ongelijk. Versleuteling is een belangrijk onderdeel van beveiliging, maar het is slechts een deel van het hele verhaal. Op zichzelf biedt codering echter geen beveiliging op de manier die de meeste mensen denken.

Beveiliging heeft, zoals de meeste dingen, een curve van afnemend rendement versus kosten. Wat IoT vereist, is een goede balans van redelijk sterke beveiligingsmaatregelen die economisch en enorm schaalbaar zijn. Het eerste grote probleem is dat een gecompromitteerd IoT-apparaat in sommige gevallen een toegang tot het bedrijfsnetwerk kan bieden aan een kwaadwillende actor. Een slecht beveiligde smart-tv, een beveiligingscamera – alles wat toegang heeft tot het netwerk is een potentiële vector voor een aanval.

IoT-interoperabiliteit

De volledige voordelen van het Internet of Things worden pas gerealiseerd wanneer er voldoende grote aantallen apparaten met elkaar kunnen communiceren – en daarin schuilt een groot probleem. Het aantal verschillende spelers op de markt bestrijkt een breed scala, zowel horizontaal, in termen van functionaliteit, als verticaal, tussen verschillende industrieën.

Met een enorm aantal bedrijven die ‘IoT doen’ – de meeste grote technologiebedrijven, waaronder Google, Microsoft, Apple, Cisco, Intel en IBM hebben verschillende soorten IoT-spellen – die allemaal werken om zoveel mogelijk gebruikers in hun respectieve ecosystemen, ontbreekt soms de motivatie om ervoor te zorgen dat IoT-systemen en apparaten van verschillende bedrijven allemaal met elkaar samenwerken.

IoT-platforms

Het ene IoT-apparaat maakt verbinding met het andere om informatie te verzenden met behulp van internetoverdrachtsprotocollen. IoT-platforms dienen als brug tussen de sensoren van de apparaten en de datanetwerken.

Hier volgen enkele van de beste IoT-platforms die momenteel op de markt zijn:

Amazon-webservices
Microsoft Azure
ThingWorx IoT-platform
IBM’s Watson
Cisco IoT Cloud Connect
Salesforce IoT-cloud
Oracle geïntegreerde cloud
GE-predix

Bron: Concilio Orbis Jaipur

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie