Wat is RSS?

Wat is RSS?

In principe levert RSS bijgewerkte en veranderende inhoud aan iedereen die is geabonneerd op die specifieke RSS-feed. Nieuwsfeeds zijn bijvoorbeeld erg populair omdat het nieuws de hele dag door constant wordt bijgewerkt. Als u een nieuwssite voortdurend zou moeten controleren op nieuwe informatie, zou dit snel vervelend en zeer tijdrovend worden.

Het eerste dat u nodig heeft, is een RSS-lezer. Er zijn er veel en ze zijn ofwel browsergebaseerd of een downloadbare applicatie. Persoonlijk gebruik ik iGoogle en dit is het populairst, hoewel je My Yahoo, Feedster of Bloglines kunt proberen. Ze hebben allemaal dezelfde functie om u op de hoogte te stellen als er nieuwe inhoud is in uw geabonneerde RSS-feeds. U heeft slechts één reader nodig voor al uw RSS-feed abonnementen.

Het duidelijke voordeel van browsergebaseerde RSS-lezers is dat ze toegankelijk zijn vanaf elke computer, vergelijkbaar met een Hotmail-e-mailaccount. Met downloadbare applicaties kunt u de informatie op uw computer opslaan, net als uw e-mail in Outlook.

Nadat u hebt gekozen welke reader u wilt gebruiken, hoeft u alleen maar te beslissen op welke inhoud u zich wilt abonneren. Een weerliefhebber kan zich bijvoorbeeld abonneren op de BBC-weerfeed. Ga gewoon naar de BBC-weerpagina en zoek naar de bekende oranje RSS-feedknop. Klik hierop om u te abonneren en alle inhoud wordt geleverd aan uw RSS-lezer. Wanneer er een update is, kunt u gewoon op de kop klikken om terug te gaan naar de nieuwe inhoud op de geabonneerde website.

Omdat de feed zelf meer een meldingsmiddel is dan iets anders, is de informatie die erin staat erg basaal. Meestal is het een aanklikbare kop gevolgd door een korte beschrijving, en dat is prima, want dat is alles wat we nodig hebben. Sommige RSS-feeds zijn ingesteld om de volledige inhoud van een bijgewerkt bericht weer te geven, maar een korte kop komt vaker voor.

Meer en meer sites maken nu gebruik van RSS, en u kunt zien of een site een feed heeft, aangezien deze de standaard vierkante, oranje knop op de pagina zal weergeven, of anders is dezelfde knop te vinden in uw URL-browser, meestal op de rechterkant.

Vanuit het oogpunt van zoekmachineoptimalisatie bieden RSS-feeds geweldige backlinks naar uw site en laten ze direct verkeer toe van surfers die geïnteresseerd zijn in wat u te zeggen heeft. Blogplatforms zijn erg populair bij RSS, omdat het zo’n gemakkelijke manier is om te ontdekken wanneer je favoriete blogger een nieuw bericht heeft toegevoegd. Sociale media gebruiken ook RSS, dus je zou je misschien kunnen abonneren op de feed van je favorieten op Twitter, en gewaarschuwd worden wanneer ze een update plaatsen, in plaats van voortdurend terug te gaan naar hun pagina.

Bron: Mark Boardman

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie