Wat maakt Bitcoin zo vluchtig?

Wat maakt Bitcoin zo vluchtig?

Handelaren maken zich altijd zorgen over de volatiliteit van ‘Bitcoin’. Het is belangrijk om te weten wat de waarde van deze specifieke digitale valuta zeer onstabiel maakt. Net als veel andere dingen, hangt de waarde van ‘Bitcoin’ ook af van de regels van vraag en aanbod. Als de vraag naar ‘Bitcoin’ toeneemt, dan zal ook de prijs stijgen. Integendeel, de afname van de vraag naar de ‘Bitcoin’ zal leiden tot een verminderde vraag. In eenvoudige bewoordingen kunnen we zeggen dat de prijs wordt bepaald door het bedrag dat de handelsmarkt is overeengekomen te betalen. Als een groot aantal mensen ‘Bitcoin’ wil kopen, dan zal de prijs stijgen. Als meer mensen ‘Bitcoin’s willen verkopen, dan zal de prijs dalen.

Het is de moeite waard om te weten dat de waarde van ‘Bitcoin’ volatiel kan zijn in vergelijking met meer gevestigde grondstoffen en valuta’s. Dit feit kan worden toegeschreven aan de relatief kleine marktomvang, wat betekent dat een kleinere hoeveelheid geld de prijs van ‘Bitcoin’ prominenter kan verschuiven. Deze inconsistentie zal in de loop van de tijd op natuurlijke wijze afnemen naarmate de valuta zich ontwikkelt en de marktomvang groeit.

Na eind 2016 te zijn geplaagd, bereikte ‘Bitcoin’ een nieuw recordniveau in de eerste week van het lopende jaar. Er kunnen verschillende factoren zijn die ervoor zorgen dat de ‘Bitcoin’ volatiel is. Enkele hiervan worden hier besproken.

De slechte persfactor

‘Bitcoin’-gebruikers zijn vooral bang voor verschillende nieuwsgebeurtenissen, waaronder de verklaringen van overheidsfunctionarissen en geopolitieke gebeurtenissen dat ‘Bitcoin’ mogelijk gereguleerd kan worden. Het betekent dat de adoptiesnelheid van ‘Bitcoin’ wordt geplaagd door negatieve of slechte persberichten. Verschillende slechte nieuwsverhalen wekten angst bij investeerders en verboden hen om in deze digitale valuta te investeren. Een voorbeeld van slecht nieuws is het eminente gebruik van ‘Bitcoin’ bij het verwerken van drugstransacties via Silk Road, waar een einde aan kwam met de stopzetting van de markt door de FBI in oktober 2013. Dit soort verhalen veroorzaakte paniek onder mensen en veroorzaakte de ‘Bitcoin ‘ waarde sterk afnemen. Aan de andere kant zagen veteranen in de handelsindustrie zulke negatieve incidenten als een bewijs dat de ‘Bitcoin’-industrie volwassen wordt. Dus de ‘Bitcoin’ begon snel in waarde te stijgen nadat het effect van de slechte pers was verdwenen.

Schommelingen van de waargenomen waarde

Een andere goede reden waarom de ‘Bitcoin’-waarde volatiel wordt, is de fluctuatie van de waargenomen waarde van de ‘Bitcoin’. U weet misschien dat deze digitale valuta eigenschappen heeft die verwant zijn aan goud. Dit wordt bepaald door een ontwerpbeslissing van de makers van de kerntechnologie om de productie ervan te beperken tot een statisch bedrag, 21 miljoen BTC. Vanwege deze factor kunnen beleggers minder of meer activa toewijzen aan ‘Bitcoin’.

Nieuws over beveiligingsinbreuken

Verschillende persbureaus en digitale media spelen een belangrijke rol bij het opbouwen van een negatief of positief publieksconcept. Als je ziet dat iets voordelig wordt geadverteerd, ga je daar waarschijnlijk voor zonder veel aandacht te besteden aan negatieve kanten. Er is nieuws geweest over ‘Bitcoin’-beveiligingsinbreuken en het deed de beleggers echt twee keer nadenken voordat ze hun zuurverdiende geld in ‘Bitcoin’-handel investeerden. Ze worden te gevoelig voor het kiezen van een specifiek ‘Bitcoin’-beleggingsplatform. ‘Bitcoin’ kan vluchtig worden wanneer de ‘Bitcoin’-gemeenschap beveiligingsrisico’s ontdekt in een poging een geweldige open source-reactie te creëren in de vorm van beveiligingsoplossingen. Dergelijke veiligheidsproblemen geven aanleiding tot verschillende open-sourcesoftware, zoals Linux. Daarom is het raadzaam dat ‘Bitcoin’-ontwikkelaars beveiligingskwetsbaarheden aan het grote publiek blootstellen om sterke oplossingen te maken.

De nieuwste ‘OpenSSL’-zwakheden die zijn aangevallen door de ‘Heartbleed’-bug en gerapporteerd door Neel Mehta (een lid van het beveiligingsteam van Google) op 1 april 2014, lijken een dalend effect te hebben op de waarde van ‘Bitcoin’. Volgens sommige rapporten daalde de ‘Bitcoin’-waarde in de daaropvolgende maand tot 10% in vergelijking met de Amerikaanse dollar.

Kleine optiewaarde voor houders van grote ‘Bitcoin’-aandelen

De volatiliteit van ‘Bitcoin’ hangt ook af van het feit dat ‘Bitcoin’-houders een groot deel van deze digitale valuta hebben. Het is niet duidelijk voor ‘Bitcoin’-beleggers (met huidige belangen van meer dan $ 10 miljoen) hoe ze een positie zouden regelen die uitgroeit tot een fiat-positie zonder de markt ernstig te verplaatsen. Dus ‘Bitcoin’ heeft de acceptatiegraad van de bulkmarkt niet bereikt die belangrijk zou zijn om optiewaarde te geven aan grote ‘Bitcoin’-houders.

Effecten van Mt Gox

De recente spraakmakende schade bij ‘Mt Gox’ is een andere goede reden voor de volatiliteit van ‘Bitcoin’. Al deze verliezen en het daaruit voortvloeiende nieuws over zware verliezen hadden een dubbel effect op de instabiliteit. U weet misschien niet dat dit de algemene float van ‘Bitcoin’ met bijna 5% heeft verminderd. Dit zorgde ook voor een potentiële stijging van de resterende ‘Bitcoin’-waarde vanwege de toegenomen schaarste. Desalniettemin was het tenietdoen van deze stijging het negatieve resultaat van de nieuwsreeks die volgde. Vooral veel andere ‘Bitcoin’-gateways zagen de grote mislukking op Mt Gox als een optimistische zaak voor de langetermijnvooruitzichten van de ‘Bitcoin’.

Bron: Aad Deel

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie