Wat te verwachten van Microsoft Office 365

Wat te verwachten van Microsoft Office 365

Hoewel Microsoft tegenwoordig niet per se bekend staat als oprichters op welk gebied dan ook, kan niemand hen ervan beschuldigen niet alert te zijn op nieuwe computertrends en -technologieën. Hun nieuwe cloudgebaseerde samenwerkingstool, Microsoft Office 365, lijkt een goedgebouwde rivaal voor Google Apps.

De Business Productivity Online Standards Suite van Microsoft is al enige tijd op de markt en de nieuwe generatie vertegenwoordigt een volledige inzet voor de voordelen van cloudcomputing in Office 365. De software as a service bevindt zich nu in de bètafase en ziet Microsoft de online versies van haar producten voor communicatie en samenwerking in een geïntegreerd, ‘geen updates nodig’, onderzoek.

Office 365 wordt later dit jaar (in 2011) gelanceerd en zal het volgende bevatten:

• Microsoft Office Professional Plus voor normale desktoptoepassingen

• Sharepoint Online voor samenwerkingstaken

• Exchange Online voor e-mail

• Lync Online voor geïntegreerde communicatie

Later zal ook een aanpassing van Office 365 inclusief Microsoft Dynamics CRM gelanceerd worden.

Een volledig overzicht van de functies en features die via Office 365 beschikbaar moeten zijn, is door Microsoft niet geschetst. Analisten uit de IT- en technische sector zeggen echter dat het aanbod veel potentieel laat zien.

Michael Osterman, de president van Osterman Research, zei: “Conceptueel is Office 365 een geweldig idee. Vanuit functioneel oogpunt zal de integratie van de online Office-suite met gehoste Exchange-, SharePoint- en Lync-servers erg handig zijn”.

Osterman merkte op dat het hebben van een consistente desktopervaring voor gebruikers op vaste machines en cloud computing een grote zegen zal zijn, vooral met de mobiele personeelsrevolutie in volle ruis. Dit vermindert de trainingstijd voor overgangen naar cloudgebaseerde activiteiten en verbetert uiteindelijk de efficiëntie.

Een van de belangrijkste omwentelingen voor bedrijven die Sharepoint al gebruiken, is niet de overstap naar de cloud zelf, maar de gelijktijdige upgrade van Sharepoint 2007 naar Sharepoint 2010, zegt Kathleen Reidy, senior analist bij de 451-groep.

Reidy citeerde onlangs dat “SharePoint in Office 365 redelijk volledige functionaliteit zou moeten hebben… Er zullen bijvoorbeeld samenwerkings-, inhoudsbeheer-, portal- en zoekmogelijkheden zijn, zodat een kleine organisatie een intranet kan opzetten, publiceren inhoud en staat het delen van bestanden en samenwerking rond deze gedeelde repository toe,”.

Microsoft zelf ziet een van de belangrijkste voordelen van Office 365 in de schaalbaarheid en toepasbaarheid op bijna elk bedrijf en bedrijf. Kleine bedrijven en non-profitorganisaties hebben bijvoorbeeld voor het eerst toegang tot software op grote schaal. Overheidsorganisaties kunnen Office 365 gebruiken om de kostenefficiëntie te verbeteren, de trainingstijd te minimaliseren en de IT-werklast te verminderen.

Er zullen in eerste instantie 3 verschillende versies van Office 265 beschikbaar zijn: kleine bedrijven, ondernemingen en onderwijs. Elk van deze heeft toegang tot de eerder genoemde 4 services, met de standaard Microsoft Office-suite, SharePoint, Lync en MS Exchange all-inclusive in het product.

Het meest indrukwekkend voor sommigen is dat Office 365 in slechts een kwartier binnen een kleine organisatie kan worden geïnstalleerd en operationeel is.

Een ander waardevol voordeel van het platform is toegang tot technische ondersteuning en probleemoplossing, wat lastig kan zijn met het gratis product van Google Apps. De prijsstrategie wordt echter als agressief gezien – lagere pakketten worden gezien als voornamelijk toegankelijk voor kleine tot middelgrote bedrijven.

Reidy vervolgde: “Vooral voor kleinere organisaties die doorgaans niet over de middelen zouden beschikken om SharePoint te kopen, installeren, uitvoeren en onderhouden, is dit een zeer kosteneffectieve optie die hen vanaf een basispakket behoorlijk wat functionaliteit geeft. bestandsdeling, content management oogpunt”,”.

Als u denkt dat uw bedrijf of organisatie baat kan hebben bij de flexibiliteit van cloud computing, dan is Office 365 ongetwijfeld goed voor u. Het platform vereist geen extra infrastructuur, een leercurve voor het nieuwe systeem of vernieuwde beveiligingsmaatregelen.

Bron: Kristina Tee

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie