Yorkshire Terriers als gezinshonden

Yorkshire Terriers als gezinshonden

Waarom “Yorkies” goede gezinshonden zijn

Voor mensen met oudere kinderen. De “Yorkie” is een intelligent actief hondenras dat een belangrijk aanzien uitstraalt. De Yorkshire Terrier houdt van aandacht en is erg loyaal.

De Yorkshire Terrier heeft niet het typische zachte temperament dat bij de meeste schoothondjes wordt gezien. Dit ras is gedurfd en prikkelbaar. De Yorkshire Terrier is erg dapper en is een goede waakhond.

Deze hond kan erg aanhankelijk zijn met zijn gezin. Het is niet onmogelijk om jonge kinderen en een Yorkie met succes op te voeden, maar een Yorkie kan gemakkelijk overweldigd worden door luide stemmen en snelle bewegingen en kan agressief worden als verdediging. Jonge kinderen kunnen per ongeluk over de kleine hond gaan rollen, erop gaan staan ​​of hem laten vallen, waardoor de hond ernstig letsel kan oplopen.

Waar komt de Yorkshire Terrier vandaan?

De Yorkshire Terrier is ontstaan ​​in Yorkshire en Lancashire, in het noorden van Engeland. Halverwege de negentiende eeuw kwamen veel mensen uit Schotland naar Engeland om werk te vinden en ze brachten verschillende soorten kleine terriërhonden mee.

Ze fokten de honden samen en uit al het fokken was één zeer succesvol nieuw ras dat bekend kwam te staan ​​als de Yorkshire Terrier. Meteen populair vanwege zijn grootte, karakter en kleur.

Yorkies zijn tegenwoordig afkomstig van twee van de drie mogelijke ouders. Een mannetje genaamd Old Crab en een vrouwtje genaamd Kitty, of een derde vrouwelijke hond wiens naam niet goed gedocumenteerd was en nu verloren is gegaan.

In 1860 was Huddersfield Ben, een bekroonde mannelijke hengst, de meest begeerde Yorkie voor de fokkerij. Hij werd beroemd vanwege zijn grote houding en gehoorzaamheid, hij was wat mensen wilden dat de Yorkie vertegenwoordigde. Zijn puppy’s definiëren het ras zoals we het vandaag kennen. Maar slechts één van zijn puppy’s behield de legendarische erkenning van zijn vader die zo’n prijs en lof kreeg in de showwereld. De naam van Huddersfield Ben’s puppy was Mozart.

Huddersfield Ben was een kampioen voordat de Yorkshire Terrier in de Verenigde Staten werd geïntroduceerd. Het ras werd in 1878 erkend door de American Kennel Club, waardoor de Yorkie een van de eerste 25 rassen was die ooit werd erkend bij de oprichting van de club. De Amerikanen hielden van de Yorkie vanwege zijn populariteit bij de Engelsen, en Amerika had destijds een hoog aanzien bij de Victoriaanse gebruiken.

Gezondheidsbevordering Yorkshire Terrier

De Yorkshire Terrier kan vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsrisico’s die het ras gemeen heeft. Niet elke hond zal deze gezondheidsproblemen hebben, daarom is het van cruciaal belang om contact op te nemen met een dierenarts om de algehele gezondheid van de puppy of hond die u krijgt te achterhalen. Veel fokkers kunnen u vertellen aan welke gezondheidsproblemen de puppy’s vatbaar zijn op basis van de gezondheid van hun ouders en zouden de puppy’s moeten testen om eventuele problemen te behandelen en te voorkomen. De Yorkshire Terrier kan de volgende gezondheidsproblemen hebben, ofwel geërfd vanaf de geboorte, ofwel verworven door het natuurlijke verouderingsproces.

Distichea (Misplaatste wimper). De wimper groeit meestal verkeerd en kan constante irritatie en tranen van het hondenoog veroorzaken. Meestal te behandelen door middel van handmatige verwijdering, elektrolyse of chirurgie.

Hypoplasie van dens (Misvorming van de wervels) veroorzaakt pijn, maar kan worden behandeld door de hond enkele maanden een beugel te laten dragen en indien nodig een operatie te laten uitvoeren. De behandelingen zijn misschien niet helemaal effectief, en een operatie komt met enorme waarschuwingen voor deze kleine honden vanwege hun kleine formaat.

Legg-Calve-Pethes-syndroom (Degeneratie van het dijbeen), behandeling vereist een operatie.

Luxerende Patella’s (glijdende knieschijf), kan pijnlijk zijn en wordt ook operatief behandeld.

Portosystemische shunt is (misvorming van de poortader die een belangrijk vat is om bloed naar de lever van de hond te brengen), waar het wordt ontgift van onzuiverheden, vergelijkbaar met de menselijke bloedsomloop. Alleen omdat het systeem bij honden met portosystemische shunt niet goed functioneert, blijft het “vuile” bloed rond het hart, de hersenen en alle andere belangrijke organen circuleren. Dit kan worden gecorrigeerd door middel van een operatie.

Tracheale collaps (progressieve verzwakking van de wanden rond de luchtpijp). Als gevolg hiervan begint de hond meestal een hoest te krijgen die klinkt als een “ganzentoeter”. De dierenarts kan vaak hoestmedicatie en medicijnen voorschrijven om de longen te helpen openen om de ademhaling effectiever te maken. In latere stadia kan een operatie echter de enige optie zijn.

Hypoglykemie (Lage bloedsuikerspiegel). Waarschijnlijk omdat deze kleine energetische hond een hoge stofwisselingssnelheid heeft, is het het beste om een ​​consistente energiebron te hebben. De meeste dierenartsen zouden waarschijnlijk aanraden om twee kleine maaltijden per dag te geven in plaats van één grotere maaltijd.

Sommige mensen kozen ervoor om de gezondheid van hun hond in de gaten te houden met de FitBark, een draagbaar, discreet apparaat dat aan de halsband van de hond wordt gedragen en dat constant de activiteit, slaap en voeding van uw hond controleert en rasspecifiek is. De FitBark koppelt eenvoudig met uw Fitbit, Apple Watch, HealthKit of Google Fit-apparaat om de voortgang te volgen. Onderzoekers en dierenartsen hebben een uniek algoritme ontwikkeld om u te voorzien van realtime, kwantitatieve gegevens over de gezondheid van uw hond. Geweldig om erachter te komen hoe uw hond zich echt voelt en om de communicatie te vergemakkelijken tijdens vervolgafspraken met dierenartsen.

Het opbouwen van een goede relatie met uw dierenarts in de loop van de tijd is essentieel voor de gezondheid en levensduur van uw hond, ongeacht het ras. Ik raad jaarlijkse bezoeken aan, zelfs als er duidelijk niets mis is met uw hond, alleen om de gezondheid van de hond te bevorderen. Voorkomen is altijd beter dan een behandeling te moeten ondergaan als die beschikbaar is.

Bron: Yuliss Saint Pierre

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie