Zachte vaardigheden zijn verantwoordelijk voor het verpletteren van de dromen van veel mensen

Zachte vaardigheden zijn verantwoordelijk voor het verpletteren van de dromen van veel mensen

Onderzoek uitgevoerd door Harvard University, de Carnegie Foundation en Stanford Research Center onthulde, “85% van het succes op het werk komt voort uit het hebben van goed ontwikkelde zachte en menselijke vaardigheden, en slechts 15% van het succes op het werk komt voort uit technische vaardigheden en kennis (harde vaardigheden).” Hoe dan ook, veel uitvinders, technocraten, bedrijfseigenaren, nieuwe medewerkers, supervisors en managers uit verschillende industrieën zijn afhankelijk van hun expertise. Dienovereenkomstig verzuimen ze om hun menselijke vaardigheden proactief te ontwikkelen en op hun beurt betalen ze individueel hoge prijzen en veroorzaken ze ravage in hun organisaties.

In onze geschiedenis zijn we getuige geweest van veel technisch geniale individuen die worstelen om te slagen vanwege een gebrek aan enkele essentiële interpersoonlijke vaardigheden. Nikola Tesla was een van die personen. Tesla vond het elektrische wisselstroomsysteem en de spoel uit, die wordt erkend voor het leggen van de basis voor draadloze radiotechnologie. Naast deze twee uitvindingen was Tesla ook een pionier in het ontdekken van technologieën zoals röntgenstraling, afstandsbediening, radar, dynamo’s, enzovoort.

Helaas ontbrak het Tesla aan de nodige soft skills die zijn technische vaardigheden hadden kunnen aanvullen. Hij was niet in staat om zijn uitvindingen, zowel schriftelijk als mondeling, te communiceren. Hij kwam te kort om zijn ontdekkingen te promoten en op de markt te brengen. Tesla had geen patent op al zijn uitvindingen. Hij kon ook niet onderhandelen om volledig van zijn ideeën te profiteren. Aan het eind van de dag kon zijn technische genie hem helaas niet redden van een arm sterven in eenzaamheid.

Vanaf 2016 erkende Forbes dat Apple zijn technische collega’s zoals Microsoft en Samsung overtreft. Het is een van de meest gewaardeerde bedrijven ter wereld. Achter de oprichting van Apple stonden twee uitstekende individuen: Steve Jobs en Steve Wozniak.

Zonder de aanvulling van Jobs’ soft skills zou Wozniak, ongeacht zijn technisch genie, Apple niet van de grond hebben gekregen. Zelfs als hij dat zou kunnen, zou hij het niet hebben gelanceerd om een ​​wereldwijd fenomeen te worden zonder de uitstekende soft skills van Jobs. Kortom, miljoenen over de hele wereld zouden niet hebben genoten van de geweldige producten van dit toonaangevende bedrijf als de twee niet samen waren gekomen en elkaar zouden aanvullen.

Zowel Tesla als Wozniak hadden uitstekende harde vaardigheden. Helaas waren deze niet genoeg om buitengewone prestaties te bereiken. Slechts 15% van het succes komt voort uit technische expertise.

Het verschil tussen de twee heren was echter dat Wozniak samenwerkte met het soft skills-genie Jobs die Apple en zijn producten articuleerde, promootte en op de markt bracht; geselecteerde, gemachtigde en voortdurend geïnspireerde leiders en teamleden van Apple; onderhandeld, coalities gevormd en meer. Tesla had geen geluk met zo’n partner. Hij betaalde de hoge prijs van een gebrek aan soft skills. Dienovereenkomstig stierf hij eenzaam en in de schulden.

Hetzelfde geldt ook als het gaat om ondernemerschap. Wanneer sommige technische professionals zien dat ze verbazingwekkend goed zijn in wat ze doen, komen ze in de verleiding om een ​​bedrijf te starten (of aangemoedigd door goedbedoelende mensen om hun baas te worden). Ze zeggen hun baan op en beginnen hun eigen bedrijf, denkend dat hun harde vaardigheden alleen voldoende zijn om uit te blinken in de zakenwereld.

Teleurstellend is dat algemeen wordt aangenomen dat negen van de tien nieuwe startups uiteindelijk niet succesvol zijn. Er zijn veel redenen waarom nieuwe startups mislukken. Wat je niet zult vinden in de lijst met redenen waarom de overgrote meerderheid van start-ups sterft, is het gebrek aan technische vaardigheden. Als je echter alle redenen opsomt, komen ze neer op één ding: het ontbreken van bepaalde soft skills.

Niet alleen op het gebied van uitvindingen en ondernemerschap, overal treft het gebrek aan soft skills elke branche. Laten we gewoon de bedrijfswereld kiezen. Aan medewerkers geen gebrek. Voor elke vacature die ze aankondigen, ontvangen bedrijven honderden en soms duizenden inzendingen van overgekwalificeerde, technisch uitstekende en zeer ervaren kandidaten. De gemeenschappelijke uitdaging waarmee alle bedrijven worden geconfronteerd, is het selecteren van die ene juiste medewerker die de kwalificatie en ervaring plus de zachte vaardigheden heeft om in de bedrijfscultuur te passen en goed overweg te kunnen met de reeds bestaande teamleden.

Ondanks zorgvuldig geselecteerde criteria, antecedentenonderzoek en hedendaagse screeningbenaderingen, zijn de meeste werkgevers vaak teleurgesteld in hun keuzes. In de meeste gevallen is dit meestal geen probleem met technische vaardigheden. Mark Murphy, auteur van Hire For Attitude, zei: “Zesenveertig procent van de nieuwe medewerkers faalt in de eerste 18 maanden, en 89 procent van hen faalt om gedragsredenen. Slechts 11 procent faalt vanwege een gebrek aan harde vaardigheden.” De expertise die de nieuwe medewerkers door de deur bracht, kon hen niet helpen daar langer te blijven en te bloeien. Bedrijven laten veel van hun nieuwe medewerkers gaan, ongeacht hun uitstekende technische expertise vanwege het ontbreken van bepaalde soft skills.

Natuurlijk zijn het niet alleen nieuwe medewerkers die teleurstellen door een gebrek aan soft skills. Kijk om je heen. Veel bestaande medewerkers, leidinggevenden en managers worstelen ook door een gebrek aan of slecht ontwikkelde soft skills.

Functies op hoger niveau brengen vaak toezichthoudende taken met zich mee waarvoor uitstekende soft skills vereist zijn. Helaas besteden veel bedrijven niet veel aandacht aan soft skills wanneer ze hun superpresteerders promoten. Wanneer deze laatste uitstekende technische vaardigheden laten zien en beter presteren dan hun collega’s, worden ze gepromoveerd om hun team te leiden. En als gevolg daarvan veroorzaken ze ravage.

Veelvoorkomende klachten op de werkplek, zoals veel personeelsverloop, conflicten, gebrek aan synergie en lage productiviteitsniveaus die veel bedrijven tegenwoordig ervaren, komen door een gebrek aan bepaalde soft skills bij supervisors en managers. Bijvoorbeeld: “Een Gallup-enquête onder meer dan 1 miljoen werkende Amerikaanse werknemers concludeerde dat de nummer 1 reden waarom mensen hun baan opzeggen een slechte baas of directe supervisor is … Mensen verlaten managers, geen bedrijven … uiteindelijk is de omzet meestal een managerkwestie.”

Dus, wat betekent dit allemaal? Als u een bedrijfseigenaar, professional, supervisor of manager bent, moet u begrijpen dat uw droom niet kan worden gerealiseerd tenzij u aan uw zachte vaardigheden werkt. Als u een leider bent, moet u weten dat de meeste problemen in uw organisatie het gevolg zijn van een aantal van uw belangrijkste mensen die bepaalde soft skills missen.

Bron: Assegid Habtewold

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie