Zelf een financieel plan schrijven

Zelf een financieel plan schrijven

Zoals alles in het leven, heb je een plan nodig om te slagen. Dat geldt ook voor uw persoonlijke financiën. Niemand is financieel volledig veilig, tenzij je miljoenen dollars hebt verzameld en besluit de rest van je leven van het nest te leven.

Helaas zijn de meeste mensen niet voorbereid op hun pensioen. Financiële planning is cruciaal bij het bereiken van uw doelen om comfortabel met pensioen te gaan. Maar dat gezegd hebbende, hoe schrijf je een financieel plan zonder enige formele opleiding?

Hieronder vindt u een snelle stapsgewijze handleiding voor het schrijven van uw eigen financiële plan. Natuurlijk kan een professionele financiële planner u misschien een uitgebreider financieel plan geven, maar dit zal een goede stap voorwaarts zijn om uw behoeften te begrijpen en enkele struikelblokken op te ruimen.

1. Wat zijn uw doelstellingen?

Wees niet bang om te dromen – je leeft maar één keer. Denk aan de grootte van het huis, de opleiding, uw gezin, enz. Schrijf deze gedachten op over hoe u wilt dat de toekomst eruitziet. Als je eenmaal je idealen hebt opgeschreven, vergeet dan niet om rekening te houden met alledaagse zaken zoals opvoeding van kinderen, verzekeringen, enz.

Uw doelen moeten zijn:

* Onderwijs. Ongeacht uw leeftijd is extra opleiding en training nodig voor een carrièreswitch of zelfverbetering. Veel mensen volgen universitaire cursussen (zelfs met tieners) of upgraden naar een MBA om de bedrijfsladder te beklimmen. Zelfs als hbo-opleiding iets voor jou is, moet je nog steeds plannen maken voor de hbo-opleiding van je kinderen, tenzij je van plan bent ze aan hun lot over te laten.

* Carrière. In welk vakgebied wil je werken? Is het een creatieve baan of een typische 9-5? Of wil je eigen baas zijn? Wilt u meerdere bronnen van passief inkomen creëren?

* Levensstijl. Is werk of gezin belangrijker? Heeft u te maken met ‘eenvoudiger leven’? Wenst u een Porsche of BMW? Wilt u wonen in een herenhuis, een huis aan zee, enz.? Heb je dure hobby’s zoals golfen? Deze kosten allemaal geld, dus het in kaart brengen van de uitgaven en het afstemmen ervan op uw inkomen is noodzakelijk om uw levensstijldoelen te bereiken.

* Pensioen. Vergeet het pensioen niet. Het is een moment waarop u uw inkomen verliest. Dus hoe wil je leven terwijl je met pensioen bent? Gaat u uw huis afwaarderen, bij uw kinderen inwonen of verhuizen naar een bejaardentehuis?

* Verzekering. Niets is zeker in het leven. U moet verzekerd zijn voor worstcasescenario’s. Elk financieel plan moet voorzieningen hebben voor verzekeringen.

Deze doelstellingen lijken misschien ontmoedigend, maar ze hoeven geen wensdenken te zijn. Het daadwerkelijke geld dat opzij wordt gezet, kan veel minder zijn dan u denkt, als er een effectieve financiële planning bij betrokken is.

2. Plan uw inkomen

Natuurlijk gaat uw financiële plan niet alleen over uw dromen. Hoe ga je het betalen? Ik neem aan dat je geen suikeroom hebt, dus je zou een leven van werk moeten volgen. De meeste mensen hebben hun carrièrepad in dit formaat uitgestippeld – naar de universiteit gaan, een baan zoeken, hard werken op de ladder en met pensioen gaan.

Er is niets mis met ras, behalve dat er grote onzekerheid is in de huidige geglobaliseerde omgeving. Mensen veranderen voortdurend van baan vanwege ontslagen of om nieuwe uitdagingen te zoeken.

In plaats van een dagbaan, kun je overwegen een bedrijf te starten of freelancer te worden om je vaardigheden te verkopen. Zakendoen is niet alleen voor mensen met geld, MBA’s of connecties. U kunt een bedrijf aan huis starten om uw gazon te onderhouden, online geld verdienen met een website of een verkoopautomaat.

Naast eigen baas worden, kun je andere inkomsten vinden via netwerkmarketing of beleggen.
Investeren is efficiënt om bijverdienste op te bouwen, omdat het simpelweg het geld dat u al heeft, laat groeien. U kunt goud, aandelen, obligaties, onroerend goed, enz.

Of u nu een bedrijfseigenaar of een werknemer bent, u moet uw geld niet werkeloos onder uw matras laten liggen. Zelfs uw geld op een online spaarrekening zetten is winstgevender.

3. Uw financieel plan schrijven

In de kern is een financieel plan een levenslange begroting. Je budgetteert niet alleen je volgende salaris, maar voor je hele leven. Plannen houdt in dat je weet hoe je er komt en wanneer je er komt. Er zijn geen harde en snelle regels.

Je moet rationeel genoeg zijn om je huidige situatie te beoordelen, creatief genoeg om te zien wat mogelijk is, en de integriteit hebben om het plan uit te voeren. Onthoud dat alleen omdat het op papier staat niet betekent dat het zal gebeuren – u moet beslissen om door te gaan en uw doelen na te leven.

Ga als volgt aan de slag:

* Tijdlijn. Vaststellen waar je over vijf jaar wilt zijn? Tien? Dertig? Vijftig?

* Onderzoek noodzakelijke kosten. Uw huidige “rekeningen” plus 5% inflatie per jaar. Vergeet niet om rekening te houden met levensverzekeringen, ziektekostenverzekeringen, autoverzekeringen, enz.

* Onderzoek luxe kosten. Wat jij wilt doen. Cruises, mooie auto’s, mooi huis, etc.

* Plan inkomensstrategie. Voor de meeste mensen beginnen ze met salarissen. Maar vergeet niet dat je baan niet je enige inkomen is. Het starten van een bijzaak, een hobby om geld te verdienen, of zelfs online geld verdienen, zijn haalbare opties voor extra inkomsten.

* Plan investeringen. Beleggen is gewoon een must om inflatie tegen te gaan. Je kunt overal in investeren. Zorg ervoor dat u weet wat u doet en leg niet al uw eieren in één mand. Naarmate u ouder wordt, zou financiële zekerheid steeds belangrijker moeten worden.

Probeer rekening te houden met alle kosten en mogelijke inkomsten. Wanneer u niet zeker bent van de cijfers, wees dan conservatief. Houd er ook rekening mee dat een financieel plan ALTIJD over uw doelen gaat. Het gaat niet alleen om het geld – het gaat erom dat je uit het leven haalt wat je wilt. Geld is slechts het hulpmiddel.

Bron: Barry Ritz

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie